Jump to content

Híresek és macskaimádók

2014. 08. 04. 09:30

A történelem során számos macska vált híressé. Volt köztük élő, de mesefigura is, úgymint Garfield, Tom, Mirr Murr. Olyan macska is híressé vált, aminek valamilyen furcsa szokása, tulajdonsága, vagy éppen híres gazdája által lett ismert.

Sok híresség ismert macskaimádatáról: XII. Piusz pápa, VI Pál pápa, Richelieu bíboros, Winston Churchill, II. Miklós cár, Ernest Hemingway, Bohumil Hrabal, Oscar Wilde. Hazánk nagyjai közül is többen macskabarátok voltak: Ottlik Géza, Szabó Magda, Weöres Sándor.

Bohumil Hrabal a XX. század egyik legnagyobb írója volt, aki Prágában élt. Műveinek többségét azonban egy kis erdei házikóban írta, ahol több macska is élt vele.

Kevesen tudják, hogy Freddie Mercury Deliah című dalát hasonló nevű macskájáról írta és első szólóalbumát macskáinak dedikálta. Amikor turnékörúton volt, és sokáig nem tartózkodott otthon, minden nap hazatelefonált, hogy érdeklődjön macskái hogylétéről. Olyannyira macskaimádó volt, hogy a macskákra külön szakács főzött.

Mark Twain minden regényében van valami macskára vagy annak tulajdonságaira utalás. Az egész család vonzódott a macskákhoz, mindig nagy szeretettel írt ezekről a lényekről.

Frank Zappa imádta a fekete macskákat.

Gustav Klimt, a szecesszió festőjének élete nem volt mentes a viharoktól. Több kapcsolata volt, de macskájához mindig hű maradt.

Edit Piafnak kemény gyermekkora volt. Szó szerint az utcán kezdte pályafutását, mert apja utcai mutatványosként kereste a család kenyerét, Piaf pedig mellette énekelt. Magánélete sem volt rózsás, macskái azonban mindig fényt vittek az életébe.

Natalie Wood már kislányként rajongott a macskákért, amely szeretet egész életében megmaradt. Zaklatott magánéletében szintén a macskák jelentették a biztos pontot.

(Forrás: yourcatwasdelicious.tumblr.com)