Jump to content

Cirkuszi porondon

2014. 08. 22. 16:05

Az előírás szerint a cirkuszi állatok „..olyan mutatványra tanítható be, amely a fajtára jellemző természetes viselkedés által megszabott határokon belül marad.", határozza meg a 222/2007. (VIII.29.) kormányrendelet.

De a valóságban ez így működik?

A cirkusziazgatók elmondása szerint az állatok valóban önszántukból hajtják végre a mutatványt, kifejezetten élvezik, ha produkálhatják magukat a közönség előtt. Az állatokkal olyan trükköket taníttatnak meg, amelyeket a természetes viselkedésükre alapoznak.

Mióta természetes viselkedése egy tigrisnek a tüzes karikán való átugrás, egy papagájnak a görkorcsolyázás, az elefántnak a fejenállás, az uszkárnak a táncolás?

Egyre többen törekszenek arra, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a cirkuszok vezetői az állatok jólétére, a megfelelő tartásukra. Civil szervezetek azonban tüntetést szerveztek tavasszal azért, hogy betiltsák a cirkuszi állatok kihasználását, szerepeltetését.

Az egyik hazai cirkusz vezetője beszámolt arról, hogy mára már a cirkusz nem olyan, mint régen volt. Már nem az a céljuk, hogy nehéz mutatványokkal kápráztassák el a nézőket, hanem olyat mutassanak, amit a természetben is megcsinálnának. Vagyis nincs már tüzes karikán való átugrás. Az állatokat állatkerti körülmények között tartják, ezt is szabályozza a kormányrendelet.

(Forrás: jogtar.hu, otthonikedvenc.hu; Fotó: blikk.hu)