Jump to content

Mancs és társai

2014. 08. 22. 09:00

A miskolci Spider Mentőcsoport vezetője Lehóczki László, akinek annak idején Mancs, a világhírű mentőkutya volt a társa.

Attól speciális a csapat, hogy a különleges technikákat igénylő feladatokhoz minden tudás és felszerlés a rendelkezésükre áll, ide sorolhatóak a akeresőkutyák is.

A csoport vezetője már 28 országban járt és dolgozott társaival együtt, de naponta több hazai hívásuk érkezik be. Leginkább a természeti katasztrófák után segítenek a bajbajutott embereken, ilyenkor nagy hasznát veszik a kutyák segítéségének.

A segítő kutyákkal gyakran eljárnak a szakemberek óvodákba, idősek otthonába, ugyanis kiváló terápiás és kedélyjavító állatok is.

A Spider csoport mentőkutyái nagyon sokat dolgoznak valós helyzetekben, éles mentésekben. A fiatal egyedek az idősebb kutyák mellett dolgoznak az első időkben, mert tőlük nagyon sok mindent megtanulhatnak, hozzászokhatnak helyzetekhez, amit majd akkor tudnak alkalmazni, amikor már önállóan kell dolgozniuk.

Földrengések után a csoport két kutyája dolgozott együtt. Az egyik a világhírnevű Mancs, társa pedig Viking, egy terrier volt. Míg Viking remekül jelezte az élő személyeket, addig a halottakat egyáltalán nem. Ebben Mancs volt az erős, így remekül kiegészítették egymást. Helyesebben fogalmazva Mancs élő és holt személyt is jelzett.
Mancs volt az a kutya, aki egy török kislányt megtalált az 1990-es földrengés után. Bár több kutya is járt a terepen, mégsem találtak rá a kislányra, ugyanis a lány 82 órája a halott nagymamája teste alatt feküdt. Mancs volt az, aki megérezte a kicsit, neki köszönhetően megmenekült.

Mancs 2006-ban pusztult el. Anyai ágon továbbvitték ugyan a vérvonalát, de ma 2-3 kutya tudja együtt azt, amit Mancs egyedül. A világhírű Mancs tiszteletére 2004 decemberében szobrot állítottak Miskolc belvárosában.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: miskolc.hu)