Jump to content

Tádé

2014. 09. 04. 16:05

Nagyon sok jó szándékú ember van, akik a bajba került, rossz körülmények között tartott állatokon igyekeznek segíteni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az ember szorul négylábú társa segítségére. Zsolt és Tádé kapcsolata is ilyen.

Tádé egy golden retriver kutya, aki kerekesszékbe szorult gazdája minden rezdülését figyeli és érti. Ott segít gazdájának, ahol csak tud.

Zsolt 1991-ben, 16 évesen súlyos autóbalesetet szenvedett. Az autót vezető barát elaludt a volánnál és egy fának csapódtak.

A szobafestőnek tanuló, de amúgy focista karrierről álmodozó fiú karrierje kettétört. A fiú gerincvelője olyan súlyosan megsérült, hogy utolsó lépése az volt, amikor a baleset előtt beszállt a kocsiba. A baleset után tolókocsiba kényszerült fiatal srác elzárkózott a külvilágtól, csak ritkán hagyta el otthonát és csak néhány régi baráttal tartotta a kapcsolatot.

Zsolt rehabilitáción volt éppen, amikor a szintén bénult Viktóriával összetalálkozott, majd beszélgettek napokon keresztül, megismerték egymást. A kórház elhagyása után pedig Viktória Zsolthoz költözött.

Mivel kutyájuk elpusztult, újabb ebet akartak maguk mellé venni, de akkor már céltudatosan egy alapítványon keresztül akartak a mozgásukban korlátozottakat segítő kutyához jutni. Felvették tehát az alapítvánnyal a kapcsolatot, majd találkozhattak Tádéval. Egy ilyen speciálisan kiképzett kutyusnál csak a helyzetgyakorlatok során dől el, hogy milyen gazdihoz kerül.

A segítő kutyák általában csak a mozgásában akadályozott gazdájának tesz meg mindent. Mivel azonban ebben a családban mindkét fél tolókocsihoz kötött volt, így Tádé Viktória és Zsolt szavának is engedelmeskedett.

Tádé és gazdái annyira egymásra találtak, hogy világbajnokságot is megnyertek már a nemzetközi paraagility-n.
Viktória és Zsolt már a Kutyával az Emberért Alapítvány önkéntesei. Tádé legalább annyit segít mozgáskorlátozott gazdáin, mint egy vakvezető kutya.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: para-agility.nl)