Jump to content

Emberi tulajdonságok az állatvilágban

2014. 09. 12. 09:00

Sok faj gyorsabb és erősebb az embernél, érzékszerveink kifinomultsága sem olyan, mint sok állaté. Számos olyan tulajdonsággal bírnak az állatok, amit mi emberek is magunkénak tudhatunk.

Az építészet mestersége nem csak az emberek egyedisége, bár kétségtelenül fantasztikus épületeket emelünk, de az állatok is elkészítik otthonukat. A nyulak üreget ásnak, a hangyák bolyt alakítanak ki, de a leghatalmasabb állati építménye a termeszeknek van. A hatalmas termeszvárakban még fűtés és hűtés is kivitelezve van, megoldott a raktár, kamra, szobák, betegszoba is.

Az eszközhasználatra sem csak az ember képes, hanem a majmok, varjak, delfinek, hollók, elefántok is segítségükre hívnak bizonyos eszközöket. A majmok kövekkel törik fel a kagylókat, a csonthéjas gyümölcsöket. Néhány madár és majom pálcával piszkálja ki a lárvákat. Az elefántok tárolókat készítenek a víznek.

Sokféle érzelmet élünk meg nap, mint nap, de az állatok ugyanúgy éreznek. A hüllőkre jellemző a kíváncsiság. A delfineknél, és a fejlettebb emlősöknél megfigyelték a szoros anya-gyermek kapcsolat mélységét. A kicsi elveszítése lelki szenvedést okoz az állatoknak, akár csak nekünk. A majmok féltékenyek is lehetnek, a gorillák önzetlenek is tudnak lenni.

Az emberi faj nagyon sok nyelven kommunikál, de az állatoknak is külön nyelve van. A csimpánzoknak még külön nyelvtana is van, a tárgyakra megkülönböztető szavakat használnak a tárgyakra és személyekre is.

Mi emberek memóriánkban tároljuk az emlékeket, és később azokat felelevenítjük, ha szükségünk van rá. Az állatoknak is van memóriájuk, hiszen parancsokat tudunk nekik megtanítani. A mókusok arra is emlékeznek, hogy hová ásták el az ősszel felhalmozott készletüket.

Az öntudatról sokáig úgy gondolták, hogy csak nekünk jutott ki, pedig ez nem így van. Ha egy állat felismeri önmagát a tükörben, akkor már megdőlt ez az elmélet. Sok állat felfogja, hogy a tükörképe saját maga, magasabb rendű emlősöknél figyelték meg leginkább.

A kultúra sem csak emberi kiváltság. Vegyük csak számba a hőforrásban fürdőző makákókat Japánban. Az egyik megfázott, majd megmártózott a meleg vízben, azóta az összes makákó fürdőzik, erről is vált híressé ez a majomfaj.

Az intelligencia is létezik az állatok körében. A varjak felismerik az ok-okozati összefüggéseket, a hangyák jól számolnak.

A gazdálkodásban mi is jeleskedünk, de a hangyák és termeszek is. A hangyák például hernyót fognak el azért, hogy etessék, így cserébe hozzájutnak a hernyó által termelt cukros váladékhoz. A termeszeknek pedig saját gombatenyészetük van.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: meteoprog.hu)