Jump to content

Szobakutyából katona

2014. 09. 13. 16:00

Kicsik, gyengék, igazi ölebek a yorkshire terrierek. Ez igaz is, de mindig vannak kivételek, mindig vannak kiemelkedő tehetségű egyedek, úgymint Smoky is.

Az aprócska kutyát a második világháború idején egy amerikai katona találta meg egy lakatlan rókalyukban. Az Új-Gunea-i dzsungelben állomásozó katona csapatához vitte a törékeny kis jószágot, aki egy fiatal felnőtt szuka volt. Az amerikai katonák azt hitték japánokhoz tartozó kutyussal állnak szemben, de kiderült, hogy se a japán, se az angol vezényszavakat nem érti meg. Egy amerikai tizedes, William Wynne vette meg a kutyust, aki a katona hátizsákjában utazott mindenhová, ahová a gazdája ment, vitte.

Az 5. számú csendes-óceáni légierő tagjává vált a kis szobakutyus. Még repülős bevetéseken is részt vett, szám szerint 12-n. Erőt próbáló új-guineai dzsungeltúrákat éltek meg együtt, sátrakban laktak, küzdöttek a párás és meleg egyenlítői klímával. A többi hivatalos katonai kutyával ellentétben Smoky soha nem kapott orvosi ellátást, bár nem is volt rá szüksége. 150 légitámadást meg- és túlélt, ejtőernyőzött, sőt megmentette gazdája életét, amikor felhívta a figyelmét a közeledő gránátrepeszekre. Ettől fogva gazdája csak rókalyukban talált angyalnak nevezte kutyáját.

Különleges, csak Smokynak kivitelezhető feladata az volt, hogy a légierő bázist építő alakulat számára áthúzza a távíróvezetéket egy húsz méteres csövön. Ezzel napokat takarított meg az amerikai légierőnek a kis harcképzetlen kutya. Ezen kívül számos mutatványt megtanult, amivel szórakoztatta csapatot, a kórházak lakóit. Tevékenységéért 8 harci csillagot kapott.

A második világháború végén a kutya együtt maradt gazdájával, sőt annak családjával élt tovább Clevelandben. A kis hős katonai kutya híressé vált az országban, bejárták az egész világot is.

Cleveland városában két emlékművet is állítottak tiszteletére.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: heraldsun.com.au)