Jump to content

Információ a lepényből

2014. 09. 15. 16:00

Ami bemegy, annak egyszer ki is kell jönnie, tartja a mondás. Az elpottyantott lepényből pedig nagyon sok mindent meg lehet tudni egy állatról.

A biológusok számára az ürülék nem gusztustalan végtermék, hanem egy olyan lehetőség, ami újat árulhat el egy állat étkezési szokásairól, területéről, szexuális viselkedéséről.

A rajtunk kívüli emlősöknek meg van az a képessége, hogy ezeket az információkat kiszimatolja. Az embereknek jó szaglás híján más módszerekhez kellett folyamodnunk, méghozzá a kutatók az ürülékből a hormontartalmat vizsgálják, DNS mintákat vesznek és elemzik. Ebből kiderül, hogy milyen állat pottyantotta el az ürüléket, mit evett stb. Lényegében biológiai rejtvényeket oldanak meg ürülék felhasználásával.

A Washingtoni Egyetem kutatója, Samuel Wasser már 10 éve folyamatosan rejtvényt fejt. Gyűjti a mintákat, elemez, vizsgál, a kapott elemeket pedig egy genetikai térképen tünteti fel.

Az orrvadászat során elhullott elefántok tetemét elkobozva a vadorzóktól fényt derít arra, hogy az áldozatul esett vadat hol terítették le.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: erdekesvilag.hu)