Jump to content

Piciny rabszolgatartók

2014. 09. 18. 09:05

Létezik egy hangyafaj, amelyet egy cél vezérel, méghozzá lerohanni a szomszéd bolyokat, bábjaikat elrabolni, és rabszolgaként tartani a kikelő hangyákat.

Az Egyesült Amerikai Államok keleti partvidékén él a rabszolgatartó hangya.

A hangyákra általában igaz, hogy bonyolultan szervezett világban élnek, amelyben felfedezhető nyomokban az emberi társadalom mintája is. Ilyen a rabszolgatartás.

A rabszolgatartó hangyák hadjárataikon keresztül szerzik meg a bolyuk fenntartásához szükséges rabszolgákat.
Világszerte több olyan hangyafaj él, amely más hangyákat dolgoztat. Az ilyen sorsra jutott rabszolgák gondoskodnak a lárvákról, etetik a királynőt, építik, valamint karbantartják a bolyt.

Van olyan hangyafaj, amelynek csak addig van szüksége más hangyák bábjaira, míg a saját boly élete be nem indul. Később ezek a fajok önállóvá válnak, és már nem zsigerelnek ki másokat.

A rabszolgatartó hangyák közül a leghírhedtebbek az amazonhangyák. Ez a faj nem is létezne rabszolgáik nélkül, elpusztulnának, ugyanis annyira hozzászoktak már erre az élethez, hogy rabszolgáik nélkül még enni sem képesek.
Az idegenbe került hangyák engedelmeskednek ösztönüknek. Azért néha mégis fellázadnak, és ilyenkor lefejezik őreiket.

Az amazonhangyák igazi kis Spartacusok, egyoldalúan a harcos élethez alkalmazkodtak. Rablóösztöne háttérbe szorít más tevékenységeket, ráadásul rágója sem alkalmas házi munkára, hanem harci eszközzé módosult.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: tvblogs.nationalgeographic.com)