Jump to content

Urbanizálódott vadak

2014. 10. 11. 16:00

Egyre több vadállat keres élelmet és menedéket a városokban, annak külterületén. Nem csak hazánkban, hanem máshol a világban is meghódította a vadon a városokat.

A természetes élőhely csökkenésének tulajdoníttották azt a jelenséget, amikor a vadállatok kénytelenné váltak az ember közelében élni. Ám ez nem fedi teljesen a valóságot, ugyanis az állatok reagálhatnak az ember által épített környezetre úgy, hogy alkalmazkodik ehhez az új környezethez és a vele járó minden körülményhez. Más állatok pedig még akkor sem képesek erre, ha az életterükről kiszorulnak.

A jól alkalmazkodó fajok a lehetőséget látják a városban, a terülj, terülj asztalkám bőségét élvezik. A nagy mennyiségű olyan táplálék, amire nem kell túl sok energiát befektetnie a vadállatnak, igen vonzó. Ráadásul a háziállatainkat is könnyebben be tudja cserkészni. A kis energiával megszerzett táplálék mellett még a sok, biztonságos és meleg búvóhely is indok arra, amiért a vadon a városba költözik.

Bizonyos fajok csak átmeneti szállásként élnek a városokban, de más fajok igazán jó helyet találnak maguknak. Olyannyira, hogy némelyik már csak az épített környezetben található meg nagyobb számban.
Vannak olyan fajok, amelyekkel már évszázadok óta együtt él az ember, gondoljunk csak az egérre, patkányra. Rajtuk kívül azonban újabb fajok csatlakoznak ehhez a körhöz. Jelenlétük néha gondot okoz az embernek, amelyet igyekeznek minél hamarabb kiküszöbölni, megoldani, az állatokat a vadonba terelni.

Hogy az állatok urbanizálódása hasznos, vagy haszontalan nézőpont kérdése, de egy biztos, hogy nem lehet megakadályozni.

(Forrás: otthoniedvenc.hu; Fotó: rockphotography.co.uk)