Jump to content

Egy állatpark naplójából

2014. 10. 22. 16:05

A Nyíregyházi Állatpark vezetője, Gajdos László a minap írásával emlékezett meg az állatkert első állatról, a hím oroszlánról, amely a napokban pusztult el. Megható és szép megemlékezés az állatkert kedvencéről.

„1996 decembere nagy hóval érkezett. Mi pedig azon küzdöttünk, hogy az akkori kultúrpark elhagyatott WC-jéből oroszlánházat csináljunk egy hét alatt. Alig három hónapja voltam igazgató, és nagyon boldog. - Őszintén szólva a ma már az 5000 állatot számláló gyűjtemény minden lakójához van közöm, és a világ legritkább, legnehezebben beszerezhető állatai is megtalálhatók nálunk, mégis Eleknek örültem a legjobban. Amikor kiderült, hogy Hollandiában van egy fiatal hím oroszlán, amit ajándékba megkaphatunk, pedig akkor még nem is voltunk állatkert, szóval akkor én azt hittem enyém a világ.

Karácsonykor érkeztünk, szügyig érő hóban, többször elakadva az utakon. Tudtam, hogy a feleségem másképp képzelte a szent estét, nem egy oroszlán társaságában, - bár amióta kineveztek igazgatónak, sejthette mire számíthat- .Panni 3 éves volt, Eszter 1 hónapos, és még fenyő sem volt otthon. Úgyhogy sietni kellett. Viszont a hátam mögött nyugodtan ült a kocsiban Nyíregyháza első oroszlánja. Kell ennél több? Szerencsére 24-én hajnalban megérkeztünk. Az egykori WC-t, mely oroszlánházzá lépett elő, fenyők ölelték körbe. Kövér pelyhekben hullott a hó. Mesébe illő volt a táj, mi pedig a fenyők alatt beengedtük Eleket új otthonába. A város még aludt, csak mi tudtuk a nagy titkot, hogy Nyíregyházán már oroszlán is van. Amikor mindenki elment beültem hozzá, néztük egymást, én gyönyörködtem az első szerzeményemben, ő nyugodtan rágcsálta első reggelijét nálunk. Közben elmondtam neki, hogy itt nemsokára egy nagy állatkert lesz, zsiráfokkal, elefánttal, fókával, és majd kap feleséget, többet is és lesznek kis oroszlánok, akiknek mindenki nagyon fog örülni.

18 év telt el azóta. A hím oroszlánok a természetben 8 évet élnek. A vadon kegyetlen. Állatkertben persze a 15 év sem ritka. De Kelet Elek ( az akkori Kelet Áruház fogadta örökbe és adta neki a nevet) 19 évet élt. Velünk volt jóban, rosszban. Sok-sok gondozó tanulta meg mellette a szakmát. 10 felesége volt és számos utódja született. Utolsó heteit is lánya, és unokái társaságában élte. Már nyáron éreztük, hogy baj lesz... Látszott rajta, hogy fáj már neki az élet. Egyre nehezebben mozgott, és komolyan kellett csillapítani a fájdalmait. De a legjobb falatokat mindig neki tették félre.

Azon a bizonyos hétfő reggelen még megvárt. Lementem hozzá. Csak ketten voltunk, úgy, mint az eső Karácsonykor. Beszélgettünk most is. Ha mondtam a nevét a farka bojtjával intett. Néztük egymást, aztán egyszer csak a félelmetes oroszlánszemek, vad sárga fénye halványulni kezdett.”

(Forrás: otthonikedvenc.hu/sostozoo.hu; Fotó: sostozoo.hu)