Jump to content

Bábák az állatvilágban

2014. 11. 05. 09:05

Már a régi korokban is bábák segítettek a szülő asszonynak világra hozni újszülöttjét. Megfigyelték bizonyos állatok között is ezt a tevékenységet.

Majmok között tapasztalták kutatók azt, hogy a tapasztaltabb nőstények segítették a fiatal anyukajelölteket a szüléskor.

Az embereknél és más olyan állatoknál fájdalmas és hosszú a szülés folyamata, amelyeknél a magzat kihordása sokáig tart, az újszülött nagy. A legtöbb emlős mégis gyorsan szüli meg kicsinyét.

A kínai kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a jünnani piszeorrú majmok mégis bábáskodnak. Ezek a majmok nagy csapatokban és nagyon bonyolult rendben élnek, amely általában egy hímből, a nőstényeiből, utódaikból és azoknak a családjaiból áll.

Az állatok általában éjszaka hozzák világra, így a piszeorrú majmok is. Ezért sokáig nem is látták a kutatók a szülést, de egyszer egy fiatal nőstény vajúdni kezdett és segítségül hívott tapasztalt nőstényt, amelyik segített a kicsi születésénél.

Megfigyelték, hogy majmok gyakran szülnek bába segítségével. A fiatal nőstények pedig úgy helyezkednek el, hogy el tudjanak lesni dolgokat. A piszeorrú majmok csoportjában szoros rokoni kapcsolatok vannak, így valószínű a társadalmi kötelék miatt is segítenek a fiatal, tapasztalatlan anyukáknak világra hozni kicsinyeiket. Ezt nevezik rokonszelekciónak, hiszen saját génjeik továbbvitelét biztosítják azzal, ha segítik a szülést, születést.

A főemlősöknél ritka dolog a szülésben való segédkezés, míg más állatoknál gyakoribb.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: savenaturesavehuman.blogspot.hu)