Jump to content

Élő Bolygó Jelentés

2014. 11. 05. 16:05

A WWF minden második évben készít egy úgynevezett Élő Bolygó jelentést. A Living Planet Reportban a Föld élőlényeiről tett jelentést foglalja magában. Mi az eredmény?

Megdöbbentő! A gerinces fajok száma felére csökkent, a vadonban élő fajok létszáma egyre kevesebb.
Ez a jelentés 10 ezernél is több faj populációját tartja figyelemmel 1970 óta. A 40 éves tapasztalatokat adatok során jutottak arra a következtetésre, hogy felére csökkent a vadon élő gerincesek populációja.

A fajok legnagyobb része a trópusi égtájakon élnek. Latin-Amerika van a legveszélyeztetettebb helyzetben. Ismert fő ok az, hogy csökkenőben van az élőhely, ami az adott klíma változásával jár. A túlzott vadászat, halászat is hozzájárul a fajok számának eséséhez.

Ez a jelenség minket sem érintetlenül, hiszen édes vízi halaink populációban 30%-os visszaesés mutatkozik 1970 óta. Ezt elősegítették a duzzasztók, gátak építése, az élőhelyek megszüntetése, feldarabolódása.

Az ember ökológiai lábnyoma (egy olyan érték, amely megadja, hogy az adott technológiai fejlettséghez mérten mekkora földre, vízre van szüksége az embernek ahhoz, hogy önmagát fenntartsa) nagyobb, mint amit a Föld képes elviselni. Vagyis olyan megoldásokra van szükség, amelyek nem növelik ezt, vagyis a környezetet nem rombolva kellene növelni az emberek életszínvonalát.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: brucenguyen181.wordpress.com)