Jump to content

Állatpszichológus

2014. 11. 12. 09:05

Nagyon sok háziállatot tartunk otthonunkban. A legtöbben kutyát és macskát, de vannak hörcsögök, tengerimalacok, teknősök, pintyek, papagájok. Az állatoknak is van lelke, ebből következik, hogy lelki eredetű betegségük is lehet.

Az állatpszichológia mostanában jelent meg hazánkban, de még kevesen hordják állataikat állatpszichológushoz, pedig már van szakember.

A lelki betegségek nem csak az emberre jellemzőek, hanem állatoknál is előfordulhat. Francia tudósok megállapították, hogy a kutyák kis hányada ugyan, de tartósan mentális zavarokkal küzd.

Az állatpszichológusnak sokszor a gazdival kell kezdeni a kezelést, mert sokszor az állat a gazdája érzéseit tükrözi.
A nem megfelelő kutyanevelés válthat ki problémát a kutyusnál. Bizonyos fajtájú kutyáktól olyan viselkedést vár el az ember, ami csak az embernek jó, de a kutyának nem. A legtöbb viselkedési forma csak nekünk, embereknek kellemetlen, de nem betegség, főleg nem mentális jellegű. A terápiával azonban ez is orvosolható.

Az is előfordulhat, hogy öröklött viselkedési zavarral küzd a kutyus, ezt klinikailag is bizonyítani lehet, amit a kezelés nem tud meggyógyítani, de az állapoton képes javítani.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: gagthat.com)