Jump to content

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

2015. 02. 06. 09:05

A kóborló, hontalan állatok könnyen kerülnek olyan forgalmas utakra, ahol nehéz elkerülni a baleseteket. Ám nem csak a gazdátlan állatok kerülhetnek veszélybe. Mi ilyenkor a teendő?

A legfontosabb és egyben legnehezebb hogy maradjunk nyugodtak. Könnyű ezt mondani, kivitelezni annál nehezebb. Mégis meg kell próbálnunk.

Ha autó gázolt el egy állatot, akkor a sokkból magunkhoz térve próbáljuk meg felmérni a helyzetet. Nem árt tudni, hogy a legbarátságosabb állat is ijedtében és fájdalmában haraphat. Vagyis igyekezzünk megnyugtatni, kedvesen közeledjünk felé, beszéljünk hozzá. Amikor már a közelében vagyunk, fogjuk össze a száját és valamivel kössük össze azt, amennyiben erre van mód. Ha lehetséges fektessük puhára, melegre. Ez nem csak a kényelem miatt fontos, hanem egyszerűbb felemelni, elszállítani.

Meg kell vizsgálnunk, hogy vérzik-e valamije. Ha azt tapasztaljuk, hogy valamelyik lába sérült, akkor párnázzuk alá azt a végtagot, biztosítsuk a nyugalmat az állat számára. Életmentő lehet a nyomókötés alkalmazása, ha egy vastag ér is megsérül.

Eszméletvesztéskor úgy kell eljárni, mint ha embert mentenénk. Ki kell nyitni az állat száját és szabad légutat kell biztosítani úgy, hogy kihúzzuk az állat nyelvét. Légzéskimaradás esetében alkalmazhatjuk a szívmasszázst, vagyis percenként 10-15 nyomást gyakoroljunk a mellkas mindkét oldalára és mesterségesen lélegeztethetjük. Szívmasszázs csak akkor alkalmazható, ha nincs nyílt mellkasi seb a balesetes állaton. Mihelyt sikerül az állapotát stabilizálni, azonnal orvoshoz kell szállítani.

Soha ne legyen rá szükség, de mindenre fel kell készülnünk.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nbc33tv.com)