Jump to content

Közösködés

2015. 02. 11. 16:00

Vannak olyan élőlények, amelyekkel nem szándékozunk együtt élni, nem igazán kis kedvencek, ám önkényesen betelepednek a házunkba, lakásunkba. Vagy mi telepedtünk meg az ő területükön?

Nyáron teljesen magától értetődő, hogy hessegetjük magunkról és környezetünkből a legyeket, szúnyogokat, de télen is vannak közelünkben élő apró állatok. A házak falainak repedéseibe, egyéb helyeinek melegebb hőmérséklete vonz néhányat. Az amúgy tavasszal aktív bogárfajok kifejlett példányai (imágók) akár télen előbújhatnak rejtekükből a házunkban.

A konyha hívatlan vendégei, a sokak által ismert, vagy akár saját készleteik kártevésében is megmutatkozó babzsizsik, borsózsizsik. A levélbogarak családjába tartozó zsizsikek főképp hüvelyes termésű növények magjaiban fejlődnek. A rizszsuzsok, a gabonazsuzsok és a kukoricazsuzsok a szemes terményekben okoznak kárt, ráadásul könnyen elszaporodnak. Szinte bármilyen növényi eredetű anyag lakója és dézsmálója lehet a dohánybogár, a kenyérbogár lárvája pedig az állati és növényi eredetű anyagot preferálja.

Többféle gyászbogárfaj élhet a ház körül, ólakban, istállókban. A szobákat kedvelik a tolvajbogarak, amelyek pókszerűek. A közönséges tolvajbogár gyakori vendége a kertes házak melléképületeinek. Ugyanígy kéretlen megjelenők a házunkban a múzeumbogarak, amelyek küszöb alatt, szekrény mélyén élnek. A szűzporva nem volt jellemző hazánkban, de az utóbbi időben ez a behurcolt faj nagy károkat tud tenni.

Talán még emlékszünk nagyszüleink régi bútoraiból hallatszódó jellegzetes kopogásra, amelyet az álszúknak köszönhettünk. Száraz fában, bútorban fejlődik, az igazi szúfélékhez azonban semmi közük nincs. Vagyis a perceg a szú az öreg bútordarabban nem helyes kifejezés, helyette csak az álszú rágta bútorról beszélhetünk.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: biolib.cz)