Jump to content

Színes állatok - 1. rész

2015. 05. 15. 09:05

Miért színesek az állatok? Jó kérdés. A legevidensebb magyarázat erre, hogy azért pompáznak élénk színekben az állatok, hogy a ragadozókkal így tudassák veszélyességük mértékét, valamint a hímek színe a nőstények számára tetszetős.


Ez a kérdés a nagy evolúcióbiológusokat is érdekelte már, és laikusként nekünk is számos kérdésünk lehet ez ügyben. Miért van ennyi szín az állatvilágban? Mit akarnak ezzel kifejezni? Miért színesebb és díszesebb a nőstényeknél a hím? Egyáltalán az állatok ugyanúgy érzékelik a színeket, mint mi?

Nem régiben derült ki, hogy az állatok mintázata is az egyedre jellemző, vagyis olya, mint az emberek ujjlenyomata és írisze. A kutatókat az és érdekli, hogy az állatok színe vajon mutatja-e egészségi állapotukat is. A tudósok számára bizonyítékok állnak rendelkezésükre, amelyek szerint a külső jegyek és a preferencia, egymást erősítve és egymásra hatva olyan külső jegyeket eredményezett, amelyekből már nem lehet tudni, hogy milyen az adott állat erőnléte. Ezt nevezik önkényesen esztétikus jegynek.

Itt a nagy kérdés: az állatok ugyanúgy érzékelik a színeket, mint mi? Egyre inkább az a vélemény, hogy nem úgy látják. több állatfaj érzékeny az ultraibolya sugárzásra, így színlátásuk valószínűleg egy dimenzióval gazdagabb az emberénél.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: unalomuzo.hu)