Jump to content

Ott lapul, de nem is sejtjük

2015. 07. 04. 16:00

A körülöttünk élő vadállatok is kénytelenek urbanizálódni. Eleve csökken természetes közegük, na meg a betevőt is sokszor könnyebb a házak közeléből összeszedegetniük, mint a vadonban.

Szakemberek a vaddisznók viselkedését tanulmányozták. Azokét az állatokét, amelyek nem az erdőkben, hanem városi részeken élnek. A Pilis Parkerdő Zrt. szakemberei azt figyelték meg, hogy a települések külterületén már állandó lakók és pusztítók a vaddisznók. A kár mértéke változó, de ott vannak és megdézsmálják a veteményest.

Igyekeznek ezt megfékezni, méghozzá vadbefogókat helyeztek el. Ennek eredményessége csak hosszabb idő után mutatkozik meg, hiszen az idegen tárgyat bizalmatlansággal fogadják az állatok. A befogók mellett íjászvadászokat is alkalmaznak.

A tanulmányból kiderült, hogy a vaddisznók hozzászoktak a városi körülményekhez, a könnyű és gyors táplálékszerzés miatt egyre könnyebben kiismerik magukat az adott helyeken. Ráadásul nem vándorolnak egyik területről a másikra. Csakis párzási időszakban tesznek meg nagyobb távolságot. Egyéb helyzetben megbújnak az ember előtt, nem is sejtik, hogy közelükben tartózkodik kertjük terméseinek károkozója.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pixabay.com)