Jump to content

Pókbibi, pókbetegség

2015. 07. 05. 17:00

A pókokat tartók is találkozhatnak különböző betegségekkel, amely kedvenceiket támadja meg. Milyen betegség fenyegeti a madárpókokat?

A leggondosabb tartás mellett is előfordulhat, hogy megbetegszik a pók. Legérzékenyebb testrészük a potroh és a lábak. Ezeken keletkezhetnek sebek, amelyből szivároghat a testnedv. A kisebb felületű sebeket beszórhatjuk porcukorral, vazelinnel, vagy olyan ragasztóval, amelyet szóróflakonnal lehet a sebre fújni. Ezek lezárják ugyanis a sebet. A nagyobb sebekre ezek a szerek nem alkalmasak. Ha minden kötél szakad, akkor valószínűleg a sérült testrész a csonkolási pontnál magától le fog válni, de segíthetünk az állatnak úgy, hogy csipesszel a csonkolási pontnál megfogjuk a sérült részt és erősen meghúzzuk. Ha minden jól megy, akkor a következő vedléskor helyre jön a sérült végtag.

Olykor baktériumok, vírusok támadják meg a pókot, azonban a fertőzésről, a terjedéséről, a betegség lefolyásáról keveset tudunk. Keveset tudunk, de egyre gyakrabban jelenik meg a madárpókok körében. A diszkenetikus szindrómát onnan lehet felismerni, hogy a pók lábai magasra kimerevednek, és az állat remeg. Általában el is pusztul a pók. A fonálféreg általi fertőzés szintén a pók pusztulásához vezethet.

Van egy úgynevezett madárpókrák betegség, amely halálos. A betegség azért kapta a rák elnevezést, mert a pók potrohán egy hólyagszerűség képződik, amely először üveges hatású, majd mintha erek szőnék át, az állat elpusztulása előtt pedig sötét színűvé válik. Volt már rá példa, hogy egy-egy példány leküzdte ezt a betegséget. Ha állatorvoshoz visszük a hólyag kezdetei szakaszában, akkor fecskendővel le lehet szívni a hólyag tartalmát és esély van a pók túlélésére.

A gombás fertőzést könnyíti az állandóan nedves talaj. A gomba főleg az végtagokat, a potrohot támadja meg, amelyeken fehéres bevonat képződik. Erre szélesspektrumú gombaölő szerek használhatók. A gazdának ilyenkor csipesszel vagy speciális pókfogással kell megfognia az állatot és kezelni a kritikus területet. Ez azonban nagy odafigyelést kíván.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)