Jump to content

Kis energia befektetéssel nagy távolságra eljutni

2015. 07. 22. 12:00

Az idősebb korosztálynak, de a mostani generációnak élvezetes pillanatokat okoz Vízipók és csodapók meséje. Emlékeztek rá? Azonban más pókok is olykor vízen közlekednek.

Még bizonyos szárazföldi pókfajok sem jönnek zavarba akkor, amikor vízbe esnek, hiába nem a legkedveltebb közegük. Azért nem, mert lábaikat úgy használják, mint a vitorlát, selymüket pedig horgonyként.

Ezt a tehetségüket tudományosan is vizsgálat alá vetették. Így már érthető, hogyan tudnak ezek a szárazföldi lények óriási távolságokat megtenni, akár egy másik földrészig. Vizsgálatok során megállapították, hogy a pókok lába víztaszító, testüket olyan pózba állítják, hogy lábuk vitorlaként funkcionálhasson Egy hatalmas, szinte mindent elpusztító természeti katasztrófa, vagy az ember „áldásos” tevékenysége miatt elnéptelenedett területen mindig pókok, rovarok az első új lakók.

Nem csak a vizet használják ám utazási eszközként, hanem a szelet is. A fiatal példányok felkapaszkodnak a fák, bokrok tetejére. Kiengedik pókfonalukat és a megfelelő szellő érkezésével elszállnak arra, amerre a szél viszi őket. Ha a szélviszonyok olyanok, akkor több 10 kilométert is megtehetnek egy nap. Ez is egy jó mód arra, hogyan jussunk el könnyen nagy távolságra.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)