Jump to content

Belga panda baba

2016. 06. 06. 07:00

A veszélyeztetett állatfajokon belül is vannak olyan kritikus fajok, amelyekre különös gondot kell viselni azért, hogy állományuk menthető legyen. Az óriáspanda ilyen faj.

 

Hao Hao, a nőstény

Hszing Huj nevezetű hím és Hao Hao nevű nőstény panda szerelmének gyümölcse a napokban látta meg a napvilágot egy belga állatkertben. 2014 óta élnek itt a pandák, 15 évre szóló lakhatást biztosít számukra a Paria Daiza vadaspark.

Nem természetes úton, hanem lombikbébi programon keresztül fogant meg a kis panda. Hihetetlen törékeny és apró az újszülött panda bébi, aki 171 grammot nyomott születésekor, csupasz, rózsaszín és vak. A gyámoltalan kicsiből felnőtt állaként akár 150 kg-os is lehet. A kis hím és édesanyja is jól van ugyan, de ez a kezdeti időszak tele van kockázattal. Nem is mernek semmit elkiabálni a vadaspark dolgozói. A nőstény vemhességét is csak a szülés előtt két héttel ismertették. Most úgy tűnik, hogy minden a legnagyobb rendben van, és csak bízni tudunk abban, hogy ez így is marad.

Körülbelül háromszáz panda él fogságban, állatkertekben, vadon pedig közel 1900 példány. Nem véletlen tehát, hogy ennyire nagy a jelentősége minden szaporulatnak.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu; flickr.com/kép; youtube.com/videó)