Jump to content

Mi történt Lajkával?

2016. 12. 06. 06:00

Az egyik leghíresebb kutya a világon nem más, mint Lajka. Neve az űrhajózással fonódott össze. A kutyus híres lett, és a halála sem volt mindennapi.

Oroszország tudósai, de főleg vezérei nagyot akart mutatni a világnak. Hruscsov kiadta az ukázt, hogy olyat produkáljanak az űrkutatók, amelyre a világ felkapja a fejét. Addig fajult a gondolat, hogy eltervezték, élőlényt küldenek az űrbe, méghozzá egy kutyát. Ez a kutyus volt Lajka.

A kutyák közel állnak hozzánk, de egy senki kutyája, egy menhelyi állat még senkihez nem tartozik igazán. Így menhelyen kerestek az űrutazásra alkalmas állatot. Több kutya közül végül Lajka teljesített a legjobban. A keverék kutyus eredményei feljogosították arra, hogy Lajka legyen az első élőlény, aki az űrbe juthat.

Az űrkutatás szakemberei jól tudták, hogy az a kutya, amelyet kilőnek az űrbe, élve már nem fog visszaérkezni. Erre esélyt sem adtak a kutyusnak, ugyanis visszatérő egységet nem kapcsoltak Lajka űrkapszulájához.  A közbotránkozás elsimítása érdekében elhitették az emberekkel, hogy a kilövés után nem sokkal szép csendben, és nyugalomban pusztult el Lajka, ugyanis ételébe mérget csempésztek.

Volt egy olyan verzió is, miszerint Lajka az oxigénhiány következtében lényegében megfulladt. Ezek voltak érvényben egészen a kétezres évek elejéig. Kiderült azonban, hogy valójában élve megsült szegény kutyus az űrkapszula felhevülése következtében.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)