Jump to content

Ha jövőben is akarsz mézeskalácsot készíteni...

2016. 12. 09. 07:00

A karácsonyi készüléshez hozzátartozik sok helyen a mézeskalács sütése. Ennek természetesen egyik alapanyaga a méz. A ritka kincsez a méhek állítják elő, de idén a méhek dolga nagyon nehéz volt.

A méhészek panasszal is élnek az idei méztermelést illetően, hiszen átlag alatti volt a termelés, de a felvásárlás ára is alacsony volt. Ez már önmagában nagy bajra utal, de ezt még megtetézi az is, hogy a méheket kórokozók ritkítják. Az idei év feleannyi termelést hozott, mint máskor. Hiába nem számít rossz évnek az idei minőség tekintetében, a gazdák elkeseredése érthető.

Érdemes tudni, hogy egyetlen méhcsalád nagyjából több száz millió virágot poroz be évente. A növények között olyan zöldségfélék is vannak, amelyek léte is a méhek beporzásától függ.

Nemcsak hazánkban, nemcsak Európában, de világszerte számolnak be arról, hogy a méhek száma drasztikusan csökken. Még a magyarázatot sem tudják arra, hogy ezt pontosan miért van, de a klímaváltozást, a méhek életére veszélyes vegyszerek alkalmazása nagy veszélyt jelent.

A méhpusztulás ellen úgy tehetünk, ha vegyszermentes környezetet teremtünk. A saját egészségünket, de a méheket is védjük, ha ökogazdaságból szerezzük be élelmeinket.

Ahogy a környezetünkben élő madaraknak fészkelő helyet biztosítunk, úgy csinálhatjuk meg ezt azokkal a méhekkel, amelyek magányosan élnek. Bármilyen természetes anyagú kis építmény megfelelő erre a célra.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)