Jump to content

A karácsonyfa titkos lakói

2016. 12. 23. 06:00

A napokban visszük be az otthonunkba a megvásárolt jó állású fenyőt, amelyet majd feldíszítve karácsonyfává varázsolunk. Nemcsak díszek vannak azonban az élő fenyőn.

Amíg Ausztráliában akár mérges kígyó is rátekeredhet a fenyőfára, addig nálunk nem kell ilyen találkozással számítani. Attól függetlenül jócskán lakják a fenyőket. Szakemberek azt állítják, hogy akár húszezernél is több, apró lény tartózkodhat a karácsonyfán. A téli hideg elől a fenyőn keresnek maguknak menedéket az apró rovarok, atkák, tetvek, kukacok, molylepkék és pókok. A fenyőn találnak maguknak menedéket a hideg elől az apró élőlények, a hideg időt úgy vészelik át, hogy hibernált állapotba kerülnek. Amikor a hidegről bekerülnek ideiglenes lakhelyükkel, a fenyővel a lakásba, akkor biológiai órájuk félrevezeti őket és a meleg levegőn, a karácsonyfán újra életre kapnak.

A karácsonynak is vége van egyszer. Az alig felébredt apró lények újból a hidegben találják magukat, amikor a funkciójukat vesztett karácsonyfákat hűvösebb helyre visszük ki.

Ha meg akarod nézni, hogy a mostani fenyőd milyen állatokkal van teli, akkor annyi a teendőd, hogy miután leszedted a díszeket, a fenyő alá terítesz egy fehér lepedőt, a fenyőt pedig megrázod és megütögeted. Meg fogsz lepődni, hogy a tűleveleken kívül mik lakoztak a fán.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)