Jump to content

Légy részese a szentjánosbogarak rajzásának!

2017. 06. 22. 07:00

A természet csodás, és hihetetlen különlegességeket tartogat. Az egyik csoda a szentjánosbogarak fényei. Most lesz az ideje, hogy megcsodáljátok.

Mint egy filmbéli jelenet, olyanná válhat a környezet, ha szentjánosbogarak világítják meg az erdőt. A különleges teremtmények rajzását megnézhetitek testközelből.

Minden év júniusában, Szent János napjához közelítve kezdik meg rajzásukat a nappali fényben semmi különlegesen nem mutató bogarak. Ahogy leereszkedik az éj, úgy válik láthatóvá különlegességük. Több száz faj tartozik a szentjánosbogár-félékhez, amelyeknek fénykibocsátásának szerepe van. Némelyik fajnál csak a nőstény világít, esetükben útmutatóul szolgálnak a hímek számára. Fajonként eltérő a fényjelzés, így hiába van sokféle fajtája, egy faj példányai csak a saját fajtársukkal szaporodnak. Másik szerepe a fénykibocsátásnak a táplálkozás lehet.

Ezek a bogarak csakis esete világítanak, akkor időzítik ezt a képességüket, ugyanis képes az általa kibocsátott fényt szabályozni.

Lárva állapotuk jóval hosszabb mint az, amelyet ilyen fényárban töltenek. Két évig fejlődnek, hogy két hétnyi párzási időszak után elpusztuljanak.

Amilyen szomorú, olyan törvényszerű és akár romantikus is. Ennek a csodának te is részese lehetsz néhány helyen hazánkban, ahol még abban az időszakban túravezetés is jár. Az idei évben is több helyszínen várják az érdeklődőket, úgymint a tatai Agostyáni Arborétumban, vagy az alcsútdobozi Alcsúti Arborétumban. Hasonló túrával várják az embereket Szokolyán a Királyréti Erdei Iskolában, Eplényben az Eplényi Libegőnél, Diósjenőn az Erdei Szabadidőparkban.

Még lehetőség van arra, hogy utána érdeklődjenek az erre kíváncsik, hogy a közelükben hol lehet szentjánosbogár túrára elmenni. Az időpont június 24-e.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)