Jump to content

Közepesnek áll a világ

2017. 09. 22. 06:00

Már sokat tudunk a letűnt időkről, amikor a dinoszauruszok uralták a Földet. Az irdatlan nagyságú élőlények sorra pusztultak el, a legtöbbje ki is halt. A mai korban is sok állatfaj került a kihalás szélére, vagy már ez meg is történt.

Amikor a dinoszauruszok többsége kihalt, egyes fajok tovább éltek tovább. Az ők leszármazottjaik pedig az evolúció során alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez.

Némelyik dinoszaurusz gigászi nagyságúra nőtt, de ez a méretfölény sem jelentett garanciát arra, hogy egy katasztrófát túléljen, és ez így van most is.

Egy tanulmány szerint sem a hatalmas, sem pedig a túl kicsi mérettel rendelkező fajok nem szerencsések, mert jóval esélyesebbek a kihalásra. A nem túl kicsi, nem túl nagy állatfajok fennmaradása tehát jóval kecsegtetőbb.

Még megdöbbentőbb, hogy a legnagyobb testű állatokra maga az ember a legveszélyesebb, de szinte minden állatfaj, amely egy kilogrammnál súlyosabb, arra az ember kiveti a hálóját. Vagy felállítja csapdáját, kihalássza, levadássza. A kistestű állatok azonban azért vannak veszélyeztetve még inkább, mert életterüket vagy elveszítik, vagy annyira átalakítják, hogy kihalnak onnan.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com, instagram.com/képek)