Jump to content

Eddig az volt a baj, hogy kevés…

2022. 10. 19. 19:00

Néhány éve már nem is lepődünk meg annyira olyan híreken, hogy farkas vagy medve jelent meg hazánkban.

A medvék egyre gyakrabban tesznek nálunk látogatást. A szomszédos országok hegyeiből van, hogy nálunk töltenek egy kis időt, de akár hosszabban is megpihenhetnek nálunk. Ezzel persze nagyobb riadalmat is okozhatnak. Ugyanez a farkasok esetében is igaz lehet.

Egyes fajok példányai azonban annyira elszaporodhattak az utóbbi időben, hogy a megnövekedett létszámuk jelent problémát. Ez ugyan azt is mutatja, hogy milyen jól sikerült néhány faj visszatelepítése oda, ahol egykor természetes volt jelenlétük. Ugyanakkor ez a sikeresség akkor már problémának minősülhet, ha túl eredményes volt. Az adott terület egyensúlya ugyanis felborul.

A szürke farkas története erre a példa. Egykor egész Európában jelen volt ez a ragadozó, majd számuk fokozatosan csökkenni kezdett, végül már drasztikusan megfogyatkoztak. A visszatelepítésnek hála 1965 és 2016 között azonban 1800 százalékkal valósult meg. Egyes területeken például már arra is engedélyt kaptak, hogy gyérítsék a farkasok állományát, mert kárt tesznek a haszonállat állományban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)