Jump to content

Módosítanák a farkasok státuszát

2023. 12. 24. 19:00

Míg egyes állatfajok státusza a még veszélyeztetettebb kategóriájába esnek, addig némelyik állománya emelkedő számot mutat. Ennek megfelelően a védettségi státuszuk is változhat.

Hazánkban is egyre több a farkas. Gondoljunk csak a tavaly hozzánk vándorló, napokat eltöltő példányra, aki azonban az ittlétet nem élte túl. Egyre többen vannak nálunk, ez tény, de Brüsszel szemét úgy látszik, hogy szúrják a ragadozók.

Arra kérték fel a magyar hatóságokat, hogy friss adatokat szolgáltassanak a hazai farkasállománnyal kapcsolatosan. Erre azért volt szükség, mert felül akarják vizsgálni a jelenlegi szigorúan védett státuszt.

A tagállamok területén 20 ezernél is több farkas él és ez veszélyes lehet az ember mellett élő haszonállatokra és akár az emberre is, ezért úgy vélik, hogy szabályozni kell a populációt.

A WWF Magyarország szerint azonban ez így nem állja meg a helyét, mert bár a farkasok száma növekvőben van, de a környezetünkben (határokon túl is) élő 9 populáció közül 6 állománya még így is nagyon sérülékeny. Mivel a farkasok populációja átnyúlik a magyar határon is, így a bevezetett módosítás visszavethetné az egész pozitív előrelépést.

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)