Jump to content

Nem egyszerű egy házisárkánnyal

2013. 12. 18. 12:56

Napjainkban nagy divat egzotikus állatot tartani, mondjuk szakállas agámát, ami leginkább egy sárkányra hasonlít. Akinek pénze van, az úgy gondolja ehhez is ért, pedig nem is olyan egyszerű, mint képzelik. Nem árt megismerkedni leendő „házisárkányunk” származásával és szokásaival, hogy felkészülhessünk érkezésére.

A szakállas agámák Ausztrália déli, félsivatagi területeiről származik, ennek megfelelően jól bírja, sőt mi több kedveli is a meleg és száraz életkörülményeket. Nevét a torkán található tüske szerű kinövéseknek köszönheti, köszönheti, tüskés torkát fokozott izgalmi állapotban kifeszíti, amely igen ádáz „házisárkány” kinézetet tud kölcsönözni nekik.

Táplálkozását tekintve nem túl válogatós, hiszen vegyes táplálkozású lévén, mind növényi-, mind pedig állati eredetű táplálékot lelkesen fogyasztja. A kifejlett állatok mérete elérheti a fél métert is, amit nagyon fontos figyelembe venni, jövőbeli házikedvencünk lakhelyének kiválasztásakor.

A szakállas agámák a legtöbb nagy testű gyíkokhoz képest nem nevezhetőek túl aktív állatnak, így számukra aránylag kis méretű terrárium is elegendő. Bár ez a „kis” terrárium is legalább 120x60x60cm-es kell legalább legyen, amit több állat tartása esetén még nagyobbra kell méretezni. A terrárium kialakításánál minden esetben oda kell figyelnünk, hogy megfelelő búvóhely és napozóhely is kialakításra kerüljön. A lakhely díszeiként helyezzünk be néhány fadarabot és köveket is, ezzel növelve a terráriumi környezet természetességét.

Az agámák élőhelyén nappal 28-35 °C, éjszaka 20-22 °C-os a hőmérséklet, így ennek megfelelő hőmérsékletet kell biztosítanunk kedvencünk számára is. Ezt elsősorban lámázás segítségével és esetleg talajfűtés alkalmazásával érhetjük el. A terráriumnak mindig legyen egy árnyékos, nyugodt része is, ahova “házisárkányunk” napközben is vissza tud vonulni egy kis pihenőre, mellette hozzunk létre egy napozásra alkalmas felületet is. A megvilágítást ki kell egészítenünk egy “sivatagi” típusú UV lámpával is, ami kell mennyiségű UV-B sugárzást biztosít kedvencünknek.

Ha már minden előkészület megtörtént az új jövevény fogadására, akkor itt az ideje, hogy beszerezzünk újdonsült lakótársunkat. Állatkereskedésben gyakran találkozhatunk még nagyon fiatal, 8-10cm-es még bébi korú apróságokkal. Bármilyen bájosak is ilyen picikének, ilyen korban még nagyon érzékenyek, így nem szabad elcsábulni és csak a 15-20cm nagyságú, serdülőkorú hüllőket vásároljunk. A fiatal egyedek (kb.6 hónapos korig) csillapíthatatlan étvággyal rendelkeznek.

Eleinte, elsősorban állati eredetű táplálékot fogyasztanak, de a rovarok és lárvák mellet fokozatosan egyre több zöldséggel és gyümölccsel kínáljuk meg őket. Heti több alkalommal szükséges a vitamin- és ásványanyag utánpótlás biztosítása, melyet a táplálék vitaminporokba forgatásával tudjuk legkönnyebben elérni.

Ha megvárjuk míg hozzászokik házikedvencünk az új lakhelyéhez és nem rémisztgetjük, akkor hosszabb távon jó eséllyel számíthatunk arra, hogy kézhez szokott és barátságos “házisárkányt” neveljünk.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/haziallat.hu