Jump to content

Hogyan tartsunk otthon kígyót, gyíkot

2014. 01. 24. 12:05

Házi kedvencként leggyakrabban tró¬pusi területekről származó óriáskígyókat tar¬tanak Magyarországon, a szivárványos vagy a vörösfarkú boát, a barnássárga tigrispitont és a világosabb színű királypitont. Ezenkívül sok más faj is kapható kisállat-kereskedések¬ben, például a gabona- vagy a királysikló.

A kígyóket lehetőleg szövethálóval vagy finom dróthálóval fedett terráriumban tartsuk. Az 1 m-nél rövidebb kígyónak legalább 60x30x30 cm méretű helyre van szüksége, amíg az 1 m és 1,5 m közötti kígyó terráriuma nem lehet ki¬sebb, mint 90x45x45 cm. Függesszen alacsonyan a terrárium fölé nagy teljesítményű vagy infravörös égőt, amely 18-20 °C-os hőmérsékletet teremt a mérsékelt övi, és 24-30 °C-osat a trópusi kígyók számára.

A kígyónak árnyékos helyre is szüksége van, ahová elrejtőzhet a nagy nyári melegek¬ben vagy az égő hősugarai elől. Erre a célra megfelel egy darab görbe fakéreg vagy né¬hány egymásra halmozott kő. Tegyen be egy tál vizet is, amelyben a kígyó megmártózhat.

A kígyók gyakran vedlik le egész bőrüket, amikor is alultápláltság vagy kiszáradás lép¬het fel. A legegyszerűbb megoldás ilyenkor nyirkos tőzegmohával bélelt gyapotzsákba helyezni a kígyót. A vedlés általában 12 órán belül lezajlik. Ellenőrizze, hogy a szem körül is lejött-e bőr. Ha nem, távolítsa el óvatosan kézzel.

A kígyókat tartó kisállat-kereskedésekben megfelelő táplálék is kapható. A kisebb kí¬gyók ebihalat, halivadékot, csetrit, aranyhalat, fehér húsú nyers haldarabkákat fogyaszta¬nak. Az ételt tegye mindig vízbe. Nagyobb kígyóknak rendszerint hetente egyszer vagy kétszer egérre, fiatal patkányra vagy csirkére van szüksége. A legtöbb faj az élő zsákmányt kedveli, de általában elfogad¬ja a frissen megölt vagy hosszabb ideje dög¬lött állatot is.

A gyíkok közül különösebb gond nél¬kül tartható az ázsiai vízi agáma, a sztyeppéi varánusz, a sisakos baziliszkusz és trópusi gekko. Tartsa a gyíkot fedett terráriumban, állan¬dó, 24 °C-os hőmérsékleten. Szabályozza a meleget lámpával. A terrárium alját szórja be homokkal és kaviccsal, és tegyen bele vizestálat.

Helyezzen a terráriumba követ, amelyen a gyík sütkérezhet, és alakítson ki védett üreget, amelyben a gyík hűsölhet. Etesse a gyíkot eleven léggyel, dongóval és más rovarokkal, kukaccal, lisztbogárral, valamint tojással kevert vagdalt hússal.

Foto: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/otthonipraktikak.hu