Jump to content

Mik a legfontosabbak egy új akvárium összeállításánál?

2014. 02. 11. 12:00

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy hova tegyük a vízzel és halakkal teli akváriumunkat. Az állvány vagy szekrény stabil elhelyezése, ha szükséges, vízszintbe állítása. Az állványra először tegyünk egy méretre vágott alátét lemezt, majd habszivacs lapot kell rátenni, erre kerül a tiszta, meleg, mosószermentes vízzel kimosott, száraz medence. Nagy akvárium felemeléséhez segítőre van szükség. Ellenőrizzük, hogy a medence stabilan áll az állványon vagy a szekrényen. Ha talajszűrőt használunk, a szűrőlemezt tegyük a medence fenekére és állítsuk bele a felemelő csövet.

A légvezeték csövét csatlakoztassuk az emelőcsőhöz. Hatékonyabb a levegőztetés, ha az emelőcső alsó részén porlasztót illesztünk a levegőáramlás útjába. Az emelőcső végére fejszivattyú is felszerelhető: ha nem férne el a fedél alatt, vágjuk le a csövet a megfelelő méretűre.

A megmosott aljzatot kis adagokban terítsük szét az akvárium fenekén legalább 2,5 cm vastag rétegben. Ha fenéklakó halakat, vagy olyanokat amik az alzatban ásnak, a dekoráció nehéz darabjait szilárdan az aljzatba kell ágyazni. A nagy kövek nehezebben mozdíthatók el ha közvetlenül a szűrőlemezen vagy a medence fenekén ülnek, és nem az aljzaton. Ha az összes talajanyagot beszórtuk a medencébe, rá lehet rakni a könnyebb köveket, virágcserepet és fát.

Minden követ szilárdan ágyazzunk be a talajba. Ha nincs előre elkészített építményünk, akkor az építmény alsó köveinek alja lapos legyen, és figyeljünk rá, hogy minden darab biztonságosan legyen egymáson. A köveknek nem szabad az üvegfalhoz támasztani, és csak annyit helyezhetünk egymásra, amennyi nem borul össze. Környékük kaviccsal tölthető fel, kb. 4 cm végleges vastagságig. Az aljzatot végül úgy simítsuk el, hogy hátrafelé kissé emelkedjen. A műszaki berendezéseknek helyet kell biztosítani a kövek berakása közben.

A kövek után helyezhető el a fa dekoráció. A nagyobb darabokkal el lehet takarni a műszaki berendezéseket. Virágcserepek is alkalmasak barlangok, búvóhelyek kialakítására (nem a lágyvízű medencében). Gyakran az előáztatott fa se olyan nehéz, hogy lennt maradjon a talajon, ezért kövekkel kell lesúlyozni.

A fűtő- és hőszabályozó berendezés a medence hátsó belső falára kerüljön, minél közelebb az aljzathoz. A jobb hőelosztás érdekében kissé ferdén helyezzük el. A termosztát rész legyen feljebb. Ha műanyag növényeket használunk, ezek már behelyezhetők az akváriumba.

Az akvárium feltöltése történhet közvetlenül csapról, mivel a halakat csak később az érett vízbe lehet majd elhelyezni. Az aljzat felkavarodása elkerülhető, ha egy tányérra, vagy egy kőre engedjük.

A motoros külső és belső szűrőket is most kell a helyére szerelni, a használati utasítás szerint. Helyezzük el a légszivattyút és a hőmérőket is. Kapcsoljuk be a berendezéseket és mindent ellenőrizzünk. Lehet, hogy a motoros szűrőt óvatosan meg kell rázni, hogy eloszlassuk a légzsebet a rendszerből.

Várjunk 2-3 napot, hogy a víz hőmérséklete elérje a kívánt értékeket és állandósuljon. Növényeket csak ezután vásároljunk és ültessük be, a trópusiak hideg vízben ugyanis könnyen elpusztulhatnak. A várakozási idő alatt meggyőződhetünk a berendezések működéséről is.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc/akvariumihalak.hupont.hu