Jump to content

Gyerek is gondozhatja az akváriumot

2014. 04. 10. 12:24

Sokan úgy gondolják, hogy a haltartás egzakt tudomány, pedig halakat bárki tarthat, függetlenül az otthona méretétől. Ugyanakkor a haltartás kitartást, és odafigyelést követel. Halat tartani azért is jó, mert nincs hulló szőr, nem hangos, nem tud elszökni, nem szemeteli tele a lakást, akár az asztalon is elfér és ott is lehet tartani, ahol más háziállat tartása esetleg nem megengedett. Emellett egy szép akvárium igazi dísze lehet a lakásnak. Amíg egy kutyát sétáltatni kell, egy macskával játszani, a halak és az akvárium gondozása nem időigényes, az etetés és a rutinkezelés csak napi néhány percet igényel. Ez egy fontos szempont amikor a gyermek azért sír, mert valamilyen háziállatot szeretne, hiszen a halakat egyedül is „tisztán tudja tartani”.

Az akvárium mindennapi gondozása közben új ismereteket és fogásokat is elsajátíthat. A haltartás többek között ideális kezdete lehet már fiatalkorban is az állatgondozási ismeretek elsajátításának, így később akár nagyobb, vagy több állattal is megfelelően tudunk majd bánni.

Az akvárium költségei két különálló területre oszthatók: a kezdeti beruházási kiadásokra és a későbbi mindennapi fenntartási és pótlási költségekre. Az indulóköltség sem magas, hiszen egy kezdő haltartó minden bizonnyal a legdrágább trópusi halakkal akarja megismerni az akvarisztika tudományát.

Ugyanakkor fontos odafigyelni, hogy milyen hallal kezdjük „pályafutásunkat”. A díszhal-kereskedésekben nagyon nagy a választék, de nem szabad megvenni az elsőt, amit meglátunk és megtetszik. Nagyon fontos szempont, hogy az adott hal, milyen nagyra fog megnőni, hiszen nagyon fontos, hogy legyen elég helye az akváriumban, ha eléri kifejlett méretét.

Egyes példányok ragadozók vagy eleve agresszív természetűek, emiatt alkalmatlanok arra, hogy egy vegyes-fajtájú akváriumban tartsák őket. Mások pedig békések és félénkek, így érdemesebb őket egyedül tartani. De legalább ennyire fontos, hogy van-e szükség speciális vízre vagy táplálásra, illetve a halunk egyedül, vagy csoportban szeret élni.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/diszhal-lap.gportal.hu