Jump to content

Az akvárium növényeit is ápolni kell

2014. 04. 24. 16:44

Egy akvárium midenféle méretű lakás dísze lehet. Fenntartása és gondozása nagyon szórakoztató tevékenység, de ugyanakkor nem kevés óvatosságot is igényel. Amellett, hogy gondosan kiválasztjuk az akváriumi halakat, nagy figyelmet kell fordítani az akvárium berendezésére, főként a növények gondos kiválasztására, telepítésére és nem utolsósorban gondozására. Számtalan édesvízi növény közül válogathatunk, annak függvényében, hogy milyen a víz keménységének mértéke, és hogy milyen halfajtákat szeretnénk tartani az akváriumban. A vízinövények minden formában, méretben és színben a rendelkezésünkre állnak, ám a halakhoz hasonlóan, nekik is mindnek megvannak a sajátos szükségletei, a víz minőségével, a köztük élő halakkal és a betegségekkel szemben.

A frissen beültetett növényeknek kell bizonyos idő, amíg az új helyet, és vízviszonyokat megszokják. Előfordulhat, bármennyire is ügyelünk rájuk, a vízinövények a kezdeti, erőteljes fejlődés után megtorpannak, a növekedésük leáll. Ennél is rosszabb, ha elszíneződnek, a leveleik lehullanak, aminek oka valamiféle tápanyaghiány vagy betegség lehet.

Például kedvezőtlenek a fényviszonyok, nem megfelelő a tápanyag ellátottság, rosszak a víz kémiai adottságai. Mindezek, de külön-külön is hátrányosan hatnak a vízinövényekre. A növények károsodása az egész akvárium élővilágára hátrányosan hatnak.

A lassú fejlődés, és a gyenge levélképződés ill. halványzöld vagy a sárgás netán áttetsző elszíneződés mind a fény hiányára utalnak. Ennek megszűntetése érdekében a fénycsöveket már 6-8 hónap után ki kell cserélni. A akvárium megvilágítását legalább 12 órán keresztül biztosítsuk. A víz felszínén élő, úszó növényeket gyérítsük

A leveleken észlelhető hiányok azt jelzik, hogy az akváriumban olyan halak vannak, amelyeknek növényi táplálékra is szükségük van. Az összesodródott levelek arra utalnak, hogy levéltetvek vannak jelen. A kártékony tetvek a vízből kiálló leveleket szokták meglepni. Ha észrevesszük jelenlétüket, akkor a megtámadott levéllel együtt kell eltávolítani őket.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu