Jump to content

Ne divatból tartsunk kígyót

2014. 05. 20. 18:51

Sokan szeretnek „extrémebb” háziállatot tartani, mint egy kutya, macska, kanári, esetleg teknős. Egyre többen szeretnének kígyót tartani, mert az olyan trendi. Azonban nagyon kevesen tudják, mi is a jó tekergő kedvencünknek, mik az igényei, mit szeret. Sajnos sokan azt hiszik, a kígyó egy „igénytelenebb” állat, amelyet egy kezdő is úgy el tud tartani, ellátni. Ez azonban nem így van, és a felelőtlenség végeredménye sokszor egy újabb megunt állat!

Ne az alapján vegyünk állatot, hogy mi az aktuális divat. A legideálisabb kezdő állat vásárlásánál gondoljuk át, hogy mire vágyunk igazán, milyen irányba szeretnénk indulni ebbe a hobbiba, viselkedésük, színük, méretük alapján. Emellett fontos, hogy milyen lehetőségeink vannak, (hely, pénz, szülők engedélye stb.) és nem utolsó sorban, hogy tudjuk-e biztosítani X éven át annak az állatnak, minimum az alapvető igényeit.

Érdemes utánajárni, mik az igényei, a tartás nehézségei, milyen veszéllyel jár a kezelése. Ha felelősséggel döntünk, valószínűleg nem fogjuk megbánni. Sajnos a kígyótartás (hüllőtartás) sokszor átmegy vagánykodásba. Gyakorlott szakemberek szerint: Nem lesz attól semmid nagyobb, mert egy számmal nagyobb fajt veszel!

A legfontosabb dolog a kígyók esetében is az etetés. Ez több dologtól függ, függhet. Elsősorban az állat korától. Fiatalon én a heti rendszeresség a megfelelő és ahogy növekszik, folyamatosan növelni az etetések közötti időt, úgy hogy kb. 3-4 éves korára eljusson a 3 hetenkénti vagy havonta egyszeri étkezéshez.

Fajonként lehetnek különbségek azért! Ha kevesebbet kap akkor 3 hét vagy kicsit kevesebb, ha jóllakott akkor egy hónap. De a táplálkozása függhet az évszakok változásától is. Hűvös évszakban kevesebbet nyáron viszont hajlamosabbak többet is enni, amire nem az egyszeri adag növelése a jó megoldás, inkább a sűrűbben való etetés.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikerdvenc.hu/reptilia.hu