Jump to content

Mi is segíthetjük a halaink szaporodását

2014. 05. 28. 15:53

Azok a kezdő akváriumtulajdonosok, akik csak azért akartak halakat, mert csendesek és szépek, az első traumát akkor élik át, amikor kedvencei elkezdenek szaporodni. A halak többsége ikrákat rak, de más halak embriói a nőstény testében fejlődnek, ezek az elevenszülők, melyek kész ivadékokat hoznak a világra. Az elevenszülők ikráinak megtermékenyítése a nőstény testében történik, ami szinte biztos megtermékenyülést ígér. A halfajok többségénél a nemek elkülönülnek nőnemű és hímnemű egyedekre, egyszerre kétnemű, vagyis hermafrodita halak nincsenek.

A hal-párok általában csak a szaporodás idejére kötődnek egymáshoz, s mikor az utódok világra jönnek, szétválnak, de vannak egy életen át elválaszthatatlan párok is, s nem ritka, hogy ha egyikük elpusztul, a másik is hamarosan utánamegy.

A hímek és nőstények aránya statisztikailag kiegyensúlyozott (50-50%), de egyes populációkban ez az arány a környezet függvényében megváltozhat. Megfigyelések azt mutatják, hogy a víz pH-jának (savasságának) mértéke a növekedés idején meglepő hatást gyakorol az elevenszülő halakra.

Ha van egy csapat azonos fajból való halunk, válogassuk ki a legszebbeket, s közülük is azokat, amelyek már a legjobban alkalmazkodtak az akvárium környezetéhez. Ha szerencsénk van és találunk egy „hatékony" házaspárt, őrizzük meg őket, mert több szaporodási periódust végigvihetünk velük

A természetben fontos szerepet játszik a nemi érésben és a nemi aktivitás kialakulásában a hőmérséklet és a fény, melyek az akváriumban gyakorlatilag állandóan megvannak. Azonban legalább ilyen fontos, hogy a szaporodás idején rendszeresen és változatos eleséggel kell ellátni a leendő szülőket, de természetesen nem szabad túltáplálni őket.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/diszhal.info