Jump to content

Halakat a kerti tóban is tarthatunk

2014. 06. 11. 14:35

Lubickoló halak a kerti tóban? Igazán nagyszerű látvány. Nem mindegy azonban, hogy milyen fajokkal népesítjük be tavunkat. Íme, néhány tipp, hogy megtalálja a megfelelő halakat a kerti tóba. A halak ugyanis nem csupán jól mutatnak a tavacskában, hanem nagy hasznukat is vehetjük: megeszik a szúnyoglárvákat és a tóba pottyant rovarokat, valamint felkavarják az iszapot a benne lévő mikroorganizmusokkal együtt. Fontos azonban, hogy figyelembe vegyünk néhány szempontot, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő halfajokat! A legalapvetőbb szabály, hogy csak akkor telepítsünk a tóba halat, ha lesz elég helyük úszkálni. Nem csak a tó felülete, hanem a mélysége is fontos szempont. Egy közepes méretű hal számára legalább fél köbméter víz szükséges.

Az aranyhal az egyik legelterjedtebb halfaj a kerti tavakban. Számtalan változata elérhető manapság a kereskedésekben. Nem csupán szépek, de nagyok is, és nem igényelnek különösebb gondoskodást. A koi ponty a legelegánsabb hal a tóban. Ezek a fenséges állatok több mint száz színben kaphatóak. Igazán nagyra is nőhetnek, nem úgy, mint a szivárványos ökle, amelyik a legkisebb Európában honos pontyféle. Legfeljebb 9 centiméterre nő meg, ezért a kis tavakhoz ideális.

Természetesen a kerti halak választéka ennél jóval nagyobb: a jászkeszeg, a kínai razbóra, a kurta baing, a naphal, az arany compó, a vörösszárnyú keszeg, a fürge cselle, a bodorka vagy a mandzsucsík mind gyakori lakók a halastavakban. Érdemes kikérni az áruházakban dolgozók tanácsát, hogy melyik illik legjobban az Ön dísztavába.

Szintén népszerű a tüskés pikó, amely nevét a hátán lévő három tüskeszerű képződményről kapta, vagy a kárász, hiszen ez a mindenevő halfaj tökéletes lakója a kerti tónak. Segít tisztán tartani a vizet, mivel a tó fenekén kutat táplálék után, és elpusztítja a halott növényi részeket.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/fressnapf.hu