Jump to content

Mi is alakíthatunk ki szabadtéri terráriumot

2014. 06. 30. 14:43

Minden hüllőrajongó imádja nézegetni kedvenceit. Egy szabadtéri terrárium vagy egy kertből elkerített rész segítségével szinte a természetben leshetjük meg őket. A legfontosabb, hogy ehhez legyen egy saját kertünk, bár erkélyen vagy teraszon is gyönyörű lakrészt alakíthatunk ki kedvencünknek. A szabadtéri szállás egyik nagy előnye, hogy nagyobb teret, és mindenekelőtt természetes napfényt tudunk biztosítani nekik. A lámpák a természetes fény közelébe sem érhetnek, ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a kinti szálláshelynek mindig legyenek árnyékos részei is. Az európai szárazföldi teknősöket szokták leggyakrabban a szabadban tartani, ezek az állatok áprilistól szeptemberig legtöbbször kint lehetnek. A csak lakásban tartott teknősöket inkább csak a nyári melegben tegyük a kerti birodalmukba.

Legtöbbször a tavasztól őszig terjedő időszakban tarthatjuk kint hüllőinket, ám vannak nagy hőigényű fajok, melyek csak nyáron viselik el a kintlétet. Olyan őshonos fajok, mint egyes gyíkok és siklók egész évben elviselik a kinti körülményeket, de még egy nagy kerti “lakrész” sem biztosíthatja minden esetben számukra a biztonságos téli álom minden feltételét, ezért erről a tartott faj igényeinek megfelelően külön kell gondoskodnunk.

Ne feledkezzünk meg a hüllő számára legmegfelelőbb talajról gondoskodni. A fürge gyíkok a homokos talajt kedvelik, míg szárazföldi teknősök számára a legjobb a természetes talaj. Sokszor kezdetnek a kertben egyébként is fellelhető föld is megteszi.

Ha a kerti lakrész ehető növényekkel gazdagon benőtt, növényevő kedvencünk úgy érzi majd magát, mint a Kánaánban. Arra fel kell készülnünk, hogy belátható időn belül le fog legelni mindent. A rovarevő hüllők úgyszintén ki tudják szolgálni magukat kinti lakosztályukban, ha azonban mégsem, is gondoskodnunk kell megfelelő „utánpótlásról”.

Fotó:freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu