Jump to content

Akváriumi szellőztetés

2014. 07. 14. 11:48

Mint minden élőlénynek, így az akváriumban élő halaknak is szükségük van oxigénre. A természetben a víz oxigénellátását biztosítja a növények oxigéntermelése, valamint a levegőből vízbe jutó oxigén. Az akváriumban történő szellőztetéséről nekünk, haltartóknak kell gondoskodnunk.

Az akváriumi halközösség általában több egyedet számlál, mint amennyi a természetben hasonló nagyságú víztérben élne, ezért az akváriumi halaknak versengeniük kell az oxigénért.

A víz oxigéntartalma annak hőmérsékletétől is függ, a melegebb víz ugyanis kevesebb oxigént tud befogadni.Egyesek szerint az akvárium oxigénnel való ellátásának csupán annyi a szerepe, hogy az akvárium vizét folyamatosan mozgásban tartsa. A legtöbb akvarista azonban ezt nem így véli, mert annál sokkal több. Az akváriumi légpumpa nem csak forgatja a vizet, pótolja az elfogyott oxigént, hanem megakadályozza, hogy a vízfelszíni hártyaképződést is.

A szükséges oxigén vízbe való juttatásának többféle verziója van. Az egyik a betelepített növények, amelyek jó megvilágítás mellett oxigént adnak le és szén-dioxidot vesznek fel a fotoszintézishez. Éjjel azonban pont fordítottan működnek, ugyanis csökkentik a víz oxigéntartalmát.

Másik lehetőség, hogy légpumpát alkalmazunk, amelyek a külső környezet levegőjét szívja be és juttatja a vízbe. Megkülönböztetünk membrános és dugattyús légpumpát. A membrános légpuma működési elve az, hogy elektromágnes mozgat egy kart, amihez egy gumimembrán csatlakozik, a levegőt ez a membrán juttatja el az elvezető csőbe. A dugattyús légpumpa működéskor forgó lendkerék áttételével mozgat meg egy dugattyút, amely belepréseli a levegőt a vízbe. Hazánkban a membrános megoldású légpumpát alkalmazzák legtöbben.

A légpumpák méretükben, típusteljesítményükben, árukban is eltérnek egymástól. Minden állatkereskedésben kapni lehet és megtalálhatjuk a saját akváriumunkhoz legmegfelelőbbet.

(Forrás:otthonikedvenc.hu/Fotó:bpaqua.network.hu)