Jump to content

Gyakori díszhal betegségek 1.

2014. 07. 17. 13:37

Számos olyan halbetegség van, ami akváriumi halakon nem jelentkezik a zárt rendszernek köszönhetően. Ha mégis megbetegszik díszhalunk, a kórokozók kimutatása és gyógykezelése is speciális felkészültséget igényel, ezért kórokozók alapján szokták csoportosítani.

Megkülönböztetnek baktériumos és vírusos betegségeket; Gombák, algák okozta megbetegedéseket; Élősködők, paraziták okozta betegséget; Környezeti tényezőkből, tartási hibákból eredő betegségeket; Funkcionális betegségeket; Külső fizikai hatás következtében kialakuló sérüléseket.

A halbetegségeket tüneteik alapján ismerhetjük fel. Az általános tünetek annyit jeleznek a haltartónak, hogy valami nincs rendben halukkal, de vannak olyan tünetek, amelyek rávezetnek a konkrét betegségre. Egyes tünetek szinte a semmiből tűnnek fel, egyik napról a másikra, míg mások lassan. Azt vesszük észre, hogy díszhalunk étvágytalan, sovány. Általános tünetnek számít a hal szemének opálossága, szapora légző mozgás, úszók homályossága, elálló kopoltyúfedél, az úszók szakadozottsága, foltos test vagy a pikkelyek elállása, magatartásváltozás.

Hexamitiasis: egy belső parazita okozta fertőzés, amely főnként sügéreken jelentkezik. Első jelei a fehér, nyálkás széklet, majd a betegség előrehaladtával furcsa viselkedés jellemzi, pl. bujkálás, hintázó mozdulat. A beteg halat el kell távolítani a többitől és receptre kapható Metronidazolal kell kezelni 3-4 napig.

Lernaea: vagyis horogféreg tünete a dörgölődzés, fehéres szál lóg a halról, amelyet egy evező lábú rák rokona okoz. Kezelni 2 mg/l kálium-permangátos fürdőben kell 10-20 percig. A férget csipesszel is el lehet távolítani.

Kopoltyúférgesség: Daciylogyrus és Gyrodactylas mételyférgek okozzák ezt a betegséget.

A beteg hal a víztükör alatt úszik, légzésük szapora, az elálló kopoltyúfedők alól a duzzadt kopoltyúlemezek látszanak, akár elhalási foltok is felfedezhetőek. Állatkereskedésben kapható Gyrokill gyógyszert kell alkalmazni.

(Fotó:dreamaquarium.com)