Jump to content

Gyakori díszhal betegségek 2.

2014. 07. 19. 09:57

Számos olyan halbetegség van, ami akváriumi halakon nem jelentkezik a zárt rendszernek köszönhetően. Ha mégis megbetegszik díszhalunk, a kórokozók kimutatása és gyógykezelése is speciális felkészültséget igényel, ezért kórokozók alapján szokták csoportosítani. Sorozatunk második része következik.

Lymphocystis: vírusos betegség, amely gyorsan és folyamatosan szaporodik, és a halak bőrét támadja meg. Nehezen kezelhető. Ha észrevettük a betegséget a beteg halat különítsük el, egy éles ollóval vágjuk le a fertőzött úszórészt, a vízhez pedig gyulladáscsökkentőt és fertőtlenítőszert adjunk.

Glossatella betegség: Glossatella vagy a Heteropolaria colisarum okozza. Kocsonyát képeznek a hal testén lévő seben, így az nem tud begyógyulni. Kezelni Sera costapurral lehet.

Fátyolbetegség: a hal étvágytalan, a légpumpa közelében tartózkodik, a vízfelszínen pipál. A beteg hal uszonyán, bőrén és a kopoltyún vékony fátyolszerű bevonat van. A Cosita necatrix nevű kórokozó betegíti meg a halat. A betegség megelőzhető, ha az idegen helyről hozott halakat karanténba helyezzük, mentesítő fürdőt alkalmazunk, valamint nem tartunk sok halat kicsi akváriumban. Ha már kialakult a betegség, akkor 2,5-4%-os konyhasóoldatos fürdő javasolt vagy a kereskedésekben kapható Parakill, Formit alkalmas a kórokozók elpusztítására.

Dülledt szem: jellegzetesen dülledt szem a tünete, amelynek oka legtöbbször környezeti, mintsem élősködő okozta. A hasvízkór tüneteként is jelentkezhet, akkor viszont végzetes kimenetelű. Ha nem élősködő miatt alakult ki a betegség, akkor a víz minőségének javítása mellett is napokba telik a gyógyulás.

Colisa betegség: stressz, hirtelen hőmérsékletváltozás, vagy a víz minőségének hirtelen romlása okozza. Általában a pontyféléket, tengeri halakat, sügéreket támadja meg és halálos is lehet. Tünetei olyanok, mint a darakórnak, amelyet paraziták okoznak, könnyű összetéveszteni azzal. A darakór elleni szert lehet használni, csak nagyobb dózisban.

Darakór: a leggyakoribb halbetegség, amelyet legtöbbször a zsúfoltság, a stressz okoz, és általában az új akváriumi hal beengedésével terjed. Az egészséges hal ellenáll a fertőzésnek, de ha leromlik immunrendszere, hamar elfertőződik. Vagyis nagyon fontos a megelőzés. Tünetei, hogy a halak együtt állnak, aztán hirtelen elúsznak, majd ugyan oda visszaúsznak. A jellegzetes fehér pöttyök csak eztán jelennek meg a hal testén, amit egy parazita okoz.

A leghatásosabb a malachitzöld nevű készítmény. Erős fertőzés esetében a halak elpusztulnak.
A gyógykezeléseknél hatásosabb a megelőzés, ezért fontos, hogy ismert kereskedőtől, tenyésztőtől vásároljunk halat. Az új halat nem szabad azonnal a többi közé engedni, hanem 2-4 hétig karanténban kell tartani. Vigyázni kell a víz minőségére, az akváriumot nem szabad túlzsúfolni. A haldokló vagy elpusztult halat azonnal el kell távolítani az akváriumból. Jó minőségű haleledellel kell táplálni a díszhalakat.

(Fotó:dreamaquarium.com/bpaqua.network.hu)