Jump to content

Házi kedvenc a sisakos kaméleon – 1. rész

2014. 07. 29. 12:42

Egyre gyakoribb látvány az állatkereskedésekben a pici, édes, vicces kinézetű és magával ragadó kaméleonok. Ezek az apró zöld és mikor milyen színű élőlények úgy maradtak meg a legtöbb ember fejében, hogy tartásuk nehéz. Valóban így volt ez régebben, de manapság már olyan sok információ és tudás felhalmozódott, aminek köszönhetően egyre terjed, hogy a kaméleon tartása és szaporítása is könnyű.

A kereskedelemben kapható kaméleonok közül a sisakos kaméleon a leggyakoribb, amely nevét a fején található sisak alakról kapta. Ez a kinövés segíti az állatot a vízhez jutáshoz, mert arról a pára a barázdákon keresztül egyenesen a szájukba csorog. De nagy szerepe van a hőháztartás egyensúlyban tartásának is.

A nőstény koponyája eltér a hímétől, különbözik a sisakjuk, amely segít a nemek megkülönböztetésében. A nem megkülönböztetésében segít a sarkantyúhoz hasonló bőrkinövés is, ugyanis az csak a hímeknek van. Természetesen vannak szabályok, amiket be kell tartani. Ha a feltételeket tudjuk biztosítani állatunknak, akkor nincs sok gond vele. Ebben igyekszünk segíteni. Fel kell készülni, hogy két terráriumra is szükség lesz kaméleonunk tartásakor, ugyanis a túl nagyban nem érzi jól magát az állat, de egy idő után kinövi azt, amiben pici korában jól érezte magát. Vagyis pici, 1-3 hónapos kaméleonunk számára első lépésben egy kezdő terráriumot kell beszereznünk, ami legyen körülbelül 30 x 30 cm alapterületű és 50 cm magas. A terráriumnak legyen rácsos teteje, ami fölött a lámpa van, így a kaméleon oda tud jutni napozni. érdemes szikla hátteret elhelyezni, mert azon szeretnek sütkérezni.

Fél éves kora körül kinövi a kezdő terráriumot, így szükségessé válik egy nagyobb, végleges terrárium beszerzése. A kaméleon növekedése függ a hőmérséklettől, állatunk falánkságától is. Ennek a terráriumnak az ideális mérete 60 x 60 cm és egy méter magas. Ez már egy akkora méretű terrárium, amiben otthon érzi magát az állat, de ennél nagyobbat is beszerezhetünk. A kifejlett hím sisakos kaméleon elérheti a 45 cm hosszúságot is, a nőstény ennél valamivel kisebb. Mindkét terráriumnak jól szellőzőnek kell lennie, vagyis teteje legyen legalább az egyik oldalon rácsos vagy hálós, hogy a levegő járhasson benne. Az a legjobb, ha a kezdő és a végleges terrárium is hátfalas, mert ha mind a négy oldala átlátszó, az állat védtelennek érzi magát, sok stressz éri.

A terrárium aljzata inkább esztétikai megoldás, mintsem a kaméleon létszükséglete, ugyanis csak nagyon ritkán ereszkedik le a talajra. Jó megoldás lehet a műfű alkalmazása, mert nagyon feldobja a terráriumot.Mászóágakat a kertből is össze lehet válogatni, csak megfelelő vastagságúak és hosszúak legyenek. Méretre vágás után be lehet tenni a terráriumba, de arra ügyeljünk, hogy az ágak között akkora legyen a távolság, hogy könnyedén át tudjon mászni egyik ágról a másikra és vízszintes vagy ahhoz közelítő legyen az állásuk.

A terrárium növényeinél egy szabály van, mégpedig ne legyenek mérgezőek. Szintén lakásban tartott Ficus benjamin ágai alkalmasak a terrárium berendezésére. Fontos, hogy ne legyen zsúfolt.

A kaméleon megfelelő tartásához kétféle lámpa szükséges. Az egyik a 13 vagy 26 wattos UVB lámpa, aminek naponta 12 órán keresztül kell bekapcsolva lennie, mert ez a napfényt pótolja. A másik a 25 vagy 40 wattos EXO TERRA Sun Glo Basking Spot Lamp Neodymium égő, amely a melegítést szolgálja. Ezek az állatok éjszaka alszanak, úgyhogy nincs szükségük semmilyen fényre esténként. Az éjszakai lehűléstől sem kell félnünk, mert bírja a 15-16 fokig is.

(Fotó:sisakoskameleon.hu)