Jump to content

Az akvárium bocijai a vízicsigák

2014. 08. 05. 09:00

Aki akváriumot szeretne, felmerülhet a kérdés, hogy legyen-e csiga benne vagy sem? Előnyükre szolgál, hogy az algákat letisztítják az üveg faláról, az ételmaradékot is elfogyasztják, megelőzik a vízminőség romlását, azonban gyorsan szaporodnak, fogyasztják az oxigént, megdézsmálják a növényeket.

Az akvárium falán lassan végigcsúszó vízicsiga lelegelik és ezáltal megtisztítják a növények leveleit, az akvárium falát és aljzatát.

Az esetek többségében csigák tartása az akváriumi életközösség számára előnyös, mert csökkentik a nitráttartalmat, megeszik az algákat, a növények növekedéséhez is hozzájárulnak. Vannak olyan csigák, amelyek kártékonyak, megzavarva az akvárium természetes egyensúlyát, nagy kárt is okozhatnak.

Vigyázni kell a túlszaporodásukkal is, ugyanis hímnősek, ami azt jelenti, hogy egymást, de akár saját magukat is képesek megtermékenyíteni, így hamar petecsomókkal rakhatják tele akváriumunkat. A kikelő kicsi csigák pedig hamar növekednek és ellephetik az egész életteret.

Kiirtani azonban nem jó, így ha van rá lehetőségünk, akkor rendezzünk be csigáinknak egy külön akváriumot.

Egy másik, kevésbé empatikus megoldás, ha a túlnövekedett csigacsalád egyes egyedeit táplálék gyanánt tálalod fel azoknak a halaknak, amelyek megeszik a csigákat (sügerek, csíkhalak, gömbhalak).

Másik megoldás a túlszaporodás ellen, ha csigaevő csigát vetsz be, amely más csigákkal táplálkozik. A csigaevő csiga lassan szaporodó és kisméretű, nem kell félni szaporaságától.

Lehet olyan szert vásárolni, amely csigák irtására alkalmas, de ezek használata legyen a legutolsó művelet, vagy inkább egyáltalán ne alkalmazzuk, mert kártékony más akváriumi élőlényekre is.

Ha azonban az akvárium halait, vízicsigáit és növényeit kellő szakértelemmel válogatjuk össze, akkor a csigák tényleg hasznosak a vízi közösség életében.

(Forrás: matra-aero.hu)