Jump to content

Vízibolha tenyésztése

2014. 08. 10. 09:05

Halainknak nem árt élő eledelt is adni, amelyek közül az egyik legismertebb a vízibolha. Otthoni tenyésztésük sem elképzelhetetlen, ebben próbálunk meg néhány hasznos tanácsot nyújtani.

A Daphniák, vagyis vízibolhák az ágascsápú rákok családjába tartoznak. Szinte az egész világon megtalálhatóak.
Hazánkban kora tavasztól késő őszig lehet gyűjteni vizeinkből. Ha nincs lehetőségünk a begyűjtésükre, akkor megpróbálhatjuk az otthoni tenyésztést.

Fontos, hogy a tároló dobozból ne oldódjon ki semmilyen káros anyag, kerüljük a műanyag ládákat. A tárolásra szánt dobozt elhelyezhetjük az erkélyen, a szabadban, de akár a lakásban is, csak egy a fontos, hogy tűző nap ne érje. A túlzott napsütés túlmelegítheti a vizüket, és elpusztulnak.

Ha kint tartjuk a tároló dobozunkat, az aljára rakhatunk virágföldet. Lakásban való tartásnál ez elhagyható.
A tenyészet létrehozásakor a ládát fel kell csapvízzel tölteni és minimum egy hétig pihentetni. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a vízből távozzanak a káros gázok, valamint a vízibolha tenyésztéséhez megfelelő mennyiségű baktérium szaporodik. A pihentetés után a a vízbe engedett bolhák elkezdenek szaporodni, és a velük való etetés is elkezdődhet.

Lehalászásuk fecskendővel és tömlővel is lehetséges. Érdemes egy kislyukú szitával átszűrni a tenyésztett bolháinkat, mert a túl kicsi példányok visszakerülnek a ládába, és csak a nagyobbakat adjuk eleségül. Ezzel biztosítjuk a folyamatos szaporodást.
Tartásukhoz és tenyésztésükhöz a legideálisabb hőmérséklet a 20-25 fokos víz. Az ennél alacsonyabb hőfokú vízben életciklusuk lelassul. Tároló dobozukat nem árt szellőztetni, mert így nagyobb számú populációhoz jutunk.

A túl finom porlasztású levegőztetés nem ajánlott, ugyanis az egyedek nem tudnak a víz aljára lesüllyedni és táplálkozni, pár nap alatt elpusztulnak. Alkalmazzunk inkább szivacsszűrőt vagy porlasztókövet.

Szaporodásuknak függvénye a rendelkezésre álló táplálék mennyisége, ezért folyamatosan etetni kell őket. Lehet lebegő algákkal és baktériumokkal táplálni, de ha biztosított a napi 1-2 órás napfény, akkor majdcsak etetni sem szükséges a bolhákat, mert a fény hatására annyi lebegő alga képződik, ami kielégíti a bolhák igényeit. Ha azonban sötétebb helyen tartjuk tárolónkat, algával táplálkozhatnak bolháink, amihez úgy juthatunk, hogy vízzel teli befőttes üveget teszünk fényre, amiben alga képződik. Az etetéshez szükséges baktériumok tenyésztése úgy lehetséges, ha egy ujjnyi meleg vízben feloldunk egy csipet instant élesztőt, majd ezt beöntjük naponta egyszer a bolháinknak. Arra vigyázni kell, hogy ne adjunk túl sokat, meg vizük bebüdösödik. Mindenféleképp szükséges hetente részleges vízcserét alkalmazni ahhoz, hogy folyamatosan szaporodjanak.

(Forrás: gabrinus.hu)