Jump to content

Mérgeskígyó tartása otthon – 1. rész

2014. 08. 11. 16:05

Néhány hüllő veszélyesnek minősül, amelyek tartásáról törvények rendelkeznek. A törvények az ember és az állat biztonságát szolgálják, betartásuk kötelező, megszegésük súlyos szankciókkal jár.

A terráriumok lakói gyakran tartoznak ebbe a kategóriába, köztük a kockás piton, óriáskígyó, varánusz, mérges gyík és kígyó és a teknősök közül is némelyik. Ezeknek az állatoknak a tartásához a helyi önkormányzat jegyzője adhat engedélyt, melynek feltétele a megfelelő tartási hely, az engedély kérelmezőjének legyen minimum középfokú szakirányú végzettsége, szomszédok beleegyezése.

Lényegében minden hüllő veszélyes a maga módján, de a komolyan veszélyes hüllők azok, amelyek toxikus mérget termelnek. Ez akár már kis mennyiségben is halálhoz vezethet. Mégis egyre több magánlakásban tartanak fogságban ilyen csúszómászókat.

Mérgeskígyót tarthatnak kutatás és szérumkészítés céljából, megfigyelésre is. Azonban számos tulajdonos csak nagyzolásból vállalja annak gondozását. Pedig nagy szaktudást igényel, mert ha minden felelősségtudat nélkül tart valaki egy ilyen veszélyes állatot, az súlyos következményekkel járhat.

A tartást jogszabályok határozzák meg, melynek értelmében csak cselekvőképes, büntetlen előéletű személy, szomszédok engedélye, szakmai végzettséget igazoló papír, szakmai gyakorlat szükséges.

Csak olyan kígyó tartható otthon, amelynek mérge ellen van szérum, valamint a megfelelő ismeretekkel rendelkezik a tulajdonos az adott kígyófajról, elsősegélynyújtásról és a szérum használatáról.

A terráriumot védőüveggel kell ellátni, legyen zárható a terrárium és maga a hely is, ahol a terráriumot tartják. A terráriumon legyen kint figyelmeztető felirat. A kígyó gazdája nélkül senki nem tartózkodhat az állat közelében. Az állat kezelése és benyúlás esetén legalább két személynek kell a helyiségben tartózkodnia.

(Forrás: infovilag.hu)