Jump to content

Béka az akváriumban – Afrikai karmosbéka

2014. 08. 13. 09:05

A karmosbéka otthoni, akváriumi tartása nem igényel se nagy helyet, se túl sok törődést, ráadásul nála nagyobb halfajokkal sikeresen együtt lehet taratani.

Az Afrikai karmosbéka (Xenopus laevis) a kétéltűek osztályába, a békák rendjébe és a pipabékák családjába tartozik, nevéből is adódóan Közép- és Dél-Afrikában őshonos. A kifejlett állat 8-12 cm nagyságúra nő meg. Nevében szerepel a karom, ugyanis hátsó lábának három ujján valóban karom található, amelyekkel az iszapot kavarja fel meneküléskor. A nőstény nagyobb és teltebb, mint a hím. Évente egyszer vedlik, a levedlett bőrt megeszi. A feje és a törzse lapított. Szürkés, zöldes színű a teste. Albínó változata is létezik, amelyeket otthoni tartásra árulnak.

Egy afrikai karmosbéka várható élettartama 5-15 év, de ennél nagyobb kort megért békáról is beszámoltak már.

Nincs torokzacskója, így hangot nem azzal ad ki, hanem a hímek erős gégeizmaik összehúzásával csábítják közelükbe a nőstényeket. Erre a nőstények is hangadással válaszolnak legen az igenlő vagy elutasító.

Gyors és jó úszó, képes a kisebb halakat is elfogni és elfogyasztani.

Egy 80x40x40 cm-es akvárium kényelmes élettér 3-5 karmosbéka számára, amelyet öntsünk fel 22-27 fokos vízzel. Kedvelik a dús növényzetet, ezért ültethetünk az akváriumba vízipetrezselymet, vízikalász, tündérhínárt, anubist. De a felszínre is kerülhet békalencse, kagylótutaj vagy rojtpáfrány.

Nagyon fontos, hogy a vizük mindig tiszta legyen, mert máskülönben a béka igyekszik kiszabadulni a számára rossz környezetből. Az ilyen kényszertávozás pedig végzetes kiszáradáshoz vezethet a lakásunk egyik szegletében. Használjunk olyan szűrőberendezést, ami nem kelt nagy áramlást a vízben, de kellően megmozgatja azt.

Etetése nem nehéz, mert lényegében bármit megeszik. A legáltalánosabb a vörös szúnyoglárva, a tubifex, viaszmoly lárvája, tücsök, lepke.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: brerkik.mindenkilapja.hu)