Jump to content

Mérgeskígyó tartása otthon – 2. rész

2014. 08. 13. 16:00

Néhány hüllő veszélyesnek minősül, amelyek tartásáról törvények rendelkeznek. A törvények az ember és az állat biztonságát szolgálják, betartásuk kötelező, megszegésük súlyos szankciókkal jár.

Ha valaki mérgeskígyót tart, be kell tartania néhány fontos alapszabályt. Az egyik fontos szabály, hogy soha ne éjszaka nyúljon a terráriumba a kígyó gazdája, mert a kígyók többsége éjjel aktív, a marások esélye ilyenkor sokkal nagyobb. Nem szabad kézből etetni, és a terráriumba nyúlni.

A kígyót ne vegye ki babusgatni, ne zargassa feleslegesen az állatot. Ha mégis ki kell venni, akkor azt szakszerűen tegye.

A kígyó számára biztosítani kell egy búvóhelyet, a sok dekorációt kerülni kell a terráriumban.

Egyes fajok összetekeredve ugorhatnak, esetükben kerülni kell az elöl nyitható terráriumot. Köpőkobra esetében pedig védőszemüveget kell használni.

A leggyakrabban fogságban tartott mérgeskígyók a következők: tigrissikló, szőlősikló, macskakígyó, mangrovesikló, európai gyíkászsikló, közönséges mamba, madarászsikló, halálkígyó, keresztes vipera, homoki vipera,gaboni vipera, puffogó vipera, levantei vipera, rákosi vipera, pápaszemes kobra, tajpán, boomslang, klórzöld bozótvipera, fűrészpikkelyű vipera, bambuszvipera, Schlegel lándzsakígyó, Ravergier haragossikló, texasi csörgőkígyó.

Ha megtörténik a baj, a gazdát vagy mást megmar az otthon tartott kígyó, első és legfontosabb teendő, hogy hívják a mentőket a kígyó fajtájának megnevezésével. A terrárium közelében elhelyezett elsősegélydobozban legyenek kötszerek, fertőtlenítőszerek, gumicső (nagyobb vérzés csillapítására). Ha van marás elleni szérum, akkor azt csakis orvos adhatja be.

Nagyon fontos, hogy a megmart áldozatot minél hamarabb nyugalomba helyezzék, nem szabad mozognia, idegeskednie, mert ezek mind felgyorsítják a vérkeringést, így a méreg sokkal gyorsabban terjedhet szét a testben. A marások egy rész nem jár méregürítéssel, vagyis ezt nevezik üresmarásnak. Ez amolyan figyelmeztetés a kígyó részéről és nem zsákmányszerzés miatti. Azonban ekkor is mindenképp orvosi ellátás és felügyelet szükséges.

Manapság a filmekben látott méreg kiszívását, vagy a megmart testrész elkötését ellenzik, mert nem hogy segítenének az áldozaton, hanem nagyobb kárt okoznak ezzel.

(Forrás: pixabay.com)