Jump to content

Zöld leguán

2014. 08. 21. 09:05

Közép és Dél Amerika trópusi területe az őshazája a zöld leguánnak, melyet előszeretettel vadásznak azért, hogy terráriumi körülmények között tartsák.

Őshazája Dél-Mexikótól Paraguayig húzódik, de megtalálható Brazília déli részén és a Karib-szigeteken is.

A zöld leguán (Iguana iguana) a hüllők osztályába, a pikkelyes hüllők rendjébe, a gyíkok alrendjébe és a leguánfélék családjába tartozik.

Súlya elérheti a 4 kilót is, hossza 1,6 és 2 méter közötti. A hím pikkelye szürkésszöld, toroklebenye és háttaraja jól fejlett, hátrahajló, amely megkülönbözteti a nősténytől, mert a nőstények toroklebenye és háttaraja is kisebb, testük könnyedebb.
A zöld leguán farka ostorhoz hasonló, izmos, védekezésre alkalmas. Hatalmas karmaival meg tud kapaszkodni az ágakon. A nőstény még ásásra is használja azokat. A fiatal példányok színe élénkebb, toroklebenyük és háttarajuk fejletlen.

Eredeti élőhelyükön a klíma egyenletesen meleg és nedves, ahol nappal 30-35 fok van, esténként pedig 24-26 fok. A páratartalom magas, éjjel akár a 100%-ot is elérheti, nappal pedig 60-80%. Ott fordulnak elő, ahol természetes víz és erdős, szavvanás terület található. A kifejlett példányok a fák lombkoronájában élnek, míg a fiatalabb egyedek az alacsonyabb fákon, bokrokon. Talajra csak abban az esetben merészkednek le, amíg egy másik fát keresnek maguknak.

Territóriumuk igen nagy, amelyet maguknak alakítanak ki és azt minden nap körbejárják, hogy a combjukon található illatmirigyek váladékával megjelölhessék. Két hím egymással mindig harcias viselkedést tanúsít, védik saját nőstényeiket, ugyanis háremükben 2-4 nőstény élhet. Párzási időszakban a hímek kifejezetten agresszívvá válnak.

A párzási időszakban a nőstény tojásrakásra alkalmas helyet keres. Nem ritka, hogy ebben az időben nem is táplálkoznak. Több kilométert is megtehet, míg megtalálja az ideális helyet, ahol 30-50 cm mély árokba rakja le 20-40 tojását, melyek 70-90 nap után kelnek ki.

A zöld leguán növényekkel táplálkozik, emésztőrendszerük ehhez alkalmazkodott.

Terráriumban való tartása csak akkor javasolt, ha ehhez azokat a feltételeket tudjuk biztosítani, amelyek kielégítik az állat életszükségleteit.

(Forrás: otthonikevenc.hu; Fotó: thinkreptiles.com)