Jump to content

Amit nem szabad ennie egy teknősnek

2014. 08. 27. 16:05

A legtöbb hobbiállatként tartott szárazföldi teknős növényevő. Magyarországon legáltalánosabb teknősfajok a görög teknős, sztyeppi teknős és a mór teknős.

Aszárazföldi teknősök eredeti élőhelye füves pusztákon van és az ott megtalálható növényeket fogyasztja táplálékként, amelyek többnyire kétszikű növények. Vagyis, ha fogságban tartunk teknőst, akkor igyekezzünk kétszikű növénnyel táplálni állatunkat.

Léteznek azonban olyan növények, amelyeket nem szabad tálalni. Ilyen zöldségek a fejes- és jégsaláta. A természetes környezetben termesztett saláta is felszívja a talajból a nehézfémsókat, a nagybani termesztés során pedig még mesterséges tápanyagokkal is ellátják a növényt, így még több nehézfémsót tartalmaznak az onnan kikerülő saláták. Ha ilyen zöldséggel tápláljuk kedvencünket, a nehézfémsók lerakódnak szervezetében és károsítják a vesét, a májat.

A testméretükhöz képest a teknősök sokat esznek, így sok saláta fogyasztása után megbetegszenek. Ami az emberek számára egészséges, az egy teknősnek akár az életébe is kerülhet.

A teknősök kedvenc ételei a pitypang, útilapu, vöröshere, lóhere, lucerna, rukkolasaláta, különböző gyümölcsök, paradicsom, répa, uborka. Óvakodjuk azonban a sok paradicsom adásától, mert az nagy mennyiségű foszfort tartalmaz, ami páncéllágyuláshoz vezethet.
Adható csonthéjas magvú gyümölcs is, úgymint meggy, cseresznye, de a magokat távolítsuk el mielőtt kedvencünknek adunk belőlük. Páncélosunk gyomrának megemészthetetlen a mag, tehát sértetlen formában menne keresztül a tápcsatornán. Mivel azonban bélrendszere szűk, a mag megszorulhat benne és bélelzáródást okozhat.

Ha kertben tartjuk szárazföldi teknősünket, akkor különösen óvjuk meg a tiszafa levelétől és termésétől, mert mérgezést okozhat.

(Forrás: videokedvenc.hu, otthonikedvenc.hu; Fotó: fressnapf.hu)