Jump to content

Orvosló halak szolgáltatása

2014. 08. 29. 09:05

Létezik egy halfaj, amit az ember saját szolgálatába állított. Ezek az aprócska halak evés közben elfogyasztják az ember végtagjairól az elhalt hámsejteket, de olyan enzimet is bejuttatnak a szervezetbe, amely segíti a gyógyulást.

Az apró termetű hal mindössze 8-14 centiméter nagyságú. Évszázadok ót használják gyógyító tehetségét, még Nagy Sándor is kihasználta ezeknek a halaknak jótékony lakmározását.

A Kangal-vidékéről, Törökországból származik ez a halfaj. A Kangal patak vízhőmérséklete 33-36 fokos, vagyis igen meleg. Vizét csak az édesvízi doktorhal (Garra rufa), más néven szívogató márna bírja egyedül.

Törökországban hívják doktorhalaknak. A pontyfélék családjába tartozik. Mivel eredeti élőhelyükön csekély a plankton mennyiség, így más fehérjeforrás szükséges számukra.

Alsó szájállású hal, tapadókoronggal ellátva. Testének színe világosszürkétől egészen a sötétbarnáig terjed, amely a környezet és a tápláléktól függ.

Amikor nekilátnak ezek a fogatlan és veszélytelen halak a lakomázáshoz, elfogyasztják a bőr elhalt hámsejtjeit.
Általában a kéz és a láb bőrét igyekeznek az emberek ezzel a terápiával babapopsi simává varázsoltatni, de akár az egész test bőrének ápolására lehetőség van egy nagy medence esetén. A vízzel teli kádba belelógatott végtagokat (ritkábban testünket) a halacskák azonnal kezelésbe veszik. Negyed órás kezelés után bőrt teljesen megtisztítják, simává teszik.

Alkalmazzák a pikkelysömör, ekcéma és egyéb bőrproblémák tüneteinek csökkentésére, megszüntetésére is.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: understandingspafish.blogspot.hu)