Jump to content

Afrikai óriáscsiga

2014. 09. 06. 16:05

Nem egyetlen fajról van szó, hanem ez egy olyan gyűjtőnév, amelybe a meleg és mocsaras környezetet kedvelő, nagyméretűre növő csigafajok tartoznak.

Leginkább az Achatina nemzetség tagjai alakítják az afrikai óriáscsigák nemzetségét, úgymint Achatina fulfica (közönséges achátcsiga), Achatina reticulata (óriás achátcsiga), Achatina achatina, Achatina smithii, Achatina marginata, Achatina varicosa, Achatina imaculata.

Mielőtt beszerzünk egy óriáscsigát, érdemes szakértővel beazonosíttatni, mert így sok bosszúságot elkerülhetünk.
Eredeti hazájuk Kelet-Afrikában, Kínában, Japánban, Kaliforniában és Vietnámban van. A párás élőhelyet részesítik előnyben.

Testük akár a 30 cm-es nagyságot is elérheti, súlyuk pedig 0,5 kg is lehet. Nevükhöz méltóan a Föld legnagyobb csigái.

Csigaházuk és testük színe általában barna, a ház kúpos és balra csavarodó. Házuk hossza 12-16 cm közötti, szélessége pedig 5-7 cm lehet. Fejük tetején két pár tapogatója van, a második páron található a szemük. Látásuk gyenge, ezért tapogatójuknak nagyobb szerepe van a tájékozódásban.

Haslábuk hullámzó mozgása és a kiválasztott nyálkának köszönhetően képesek helyzetváltoztatásra, akárcsak a többi csigafaj.

Az óriáscsigák is hímnősek, vagyis bármelyik csiga képes egy másikkal szaporodni.

Eredeti élőhelyükön az aljnövényzetben élnek, levelekkel, gyümölcsökkel, gombákkal, fák kérgével és elhullott állati tetemekkel táplálkoznak.

Inkább éjjel aktív állatok, de nappal is megjelenhetnek.

Akár a 10 vagy 12 éves kort is megélhetik, ha sikerül elkerülni a ragadozókat. A fogságban tartott csigák élettartama 4-5 év attól függően, hogy milyenek a tartási viszonyok.

Ha a hőmérséklet tartósan 20 fok alá süllyed, bezárkóznak csigaházaikba, lezárják a nyílását és így áttelelnek.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: rennmaus.de)