Jump to content

Vérszomjas halacska

2014. 09. 29. 09:05

Létezik egy hal, amelynek a cápához hasonlóan rossz híre van. Ám ezt a negatív hírnevet az amerikai filmiparnak köszönheti.

A prainha (Serrasalmus nattereri) Dél-Amerikában és Guyanában él. Ma már minden országban megtalálható, pedig sok helyen tilos a tartása. Otthoni kedvenként mindenképpen szaktudás birtokában lévő akvaristát igényel. Külseje bár nem túl barátságos a tűhegyes fogai miatt, de nagy odafigyeléssel kell gondoznia gazdájának, ha már szert tett az állatra.

Piros árnyalatú pikkelyek tarkítják a torkát az amúgy arany és ezüstszínű halnak. A fogságban tartott példányok nagyobbra megnőnek (20-25 cm), mint természetes élőhelyükön. Szájürege borotvaéles fogakkal van tele.
A piranhák rajban élő halak, emiatt még inkább veszélyesek. Ha izgalomba jönnek egy prédaállat miatt, szinte másodpercek alatt képesek ledarálni a csontról a húst.

Az otthon, egyedül tartott piranha kevésbé agresszív, de ha fenyegetve érzi magát éppúgy támad, mintha rajban élne. Ha egy piranhát egyedül tartottunk sokáig, akkor már ne is rakjunk mellé más halakat, mert nem szocializálható.

Etetése nagyon egyszerű, hiszen csak húst kell adni, abból is leginkább élőeleséget: aranyhal, földigiliszta, de ezek híján a halfilé is megteszi. Veszélyességéből adódóan soha ne etessük kézzel.

Igen gyors az anyagcseréje, így a mellékterméke is sok, hamar piszkossá teszi az akvárium vizét.

Ha a piranha mellé más halakat is szeretnénk telepíteni, akkor először a többi halat kell az akváriumba tenni és csak később a piranhát. Fontos mindig jóllakatva tartani, hogy a többi halat ne tekintse eledelnek.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: fsbio-hannover.de)